
- Svi smo neopravdano zapostavili rizling rajnski, vino koje u Međimurju ima dugu tradiciju a u svijetu je vrlo cijenjeno. Ozbiljno ću se posvetiti ‘rajnskome’ kako bi imao mjesto koje mu pripada, što će naravno donijeti nama zaradu, a potrošačima ugodu pijenja odličnog vina, kaže Robert Horvat, prvi čovjek obiteljskog vinarstva u Svetom Urbanu.
Dolaskom Roberta Horvata na čelo vinarstva obitelji Vladimira i Danice Horvat u Svetom Urbanu kod njih sve je krenulo i odvija se u dobrom smjeru i danas su Horvatovi najnapredujući međimurski vinari.
Da su vrlo dobri vinogradari i vinari potvrđeno je i nedavno i od
strane Međimurske županije, Hortus Croatiae i Agronomskog
fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji su im povjerili daljnju skrb
o klonovima i trsovima pušipela te vina iz vinograda koji je pod
stručnim nadzorom.

– Pušipel se razvija upravo onako kako je bilo rečeno i
dogovoreno na samom početku projekta i danas je pušipel vino na
kojeg svi koji smo u projektu ponosni, a potrošači su sigurni
kako piju vino koje karakteriziraju stalna svježina, vrlo ugodan
miris, savršena boja i solidni alkoholi koji su ovog trenutka oko
12 volumnih postotaka, no kako imamo redovito vrlo kvalitetno
grožđe i alkoholi se daju regulirati njegovanjem u podrumu, kaže
Robert Horvat koji iz nestašnog mladića stasa u vrlo ozbiljnog i
kvalitetnog vinogradara i vinara.

– Rizling rajnski istinu je vrlo dobro, slobodan sam reći i
odlično vino koje je stalne kakvoće, međutim mi sami vinari
nekako smo ga zapostavili kod predstavljanja i prodaje
potrošačima, te su i oni sami to prihvatili. Tako smo dugo
‘navijali’ za sauvignon, koji je zasigrno odlično vino, ali ipak
ograničenih osobina i novije u međimurskom vinogradastvo. Zatim,
mnogi smo se ‘dičili’ muškatima za koje važe osobine slične
sauvignonu i sada smo na pušipelu koji je naša sorta i on
zasigurno postaje vino broj jedan u našim ponudama.

Vidite, mi smo potrošače naučili što da piju, onosno oni nam
vjeruju i što im preporučimo oni to prihvate, pa će tako biti i s
rizlingom rajnskim koji kod nas ima tradiciju i kvalitetu.
Istina, nikada ih ne prevarimo te je stoga međimursko vino po
svuda dobro prihvaćeno, dobiva visoke ocjene na izložbama i
sajmovima i vrlo kratko ostaje ‘na lageru’ u našim podrumima,
ispričao nam je Robert Horvat, odličan učenik svoga oca Vladimira
kako i učenik koji cijeni ‘učitelje’ koji su duže od njega u
‘vinskoj međimurskij školi’ te ne čudi što Vina Horvat zauzimaju
sve više prostora na tržištu i stolovima, ugostiteljskim i
obiteljskim.











