
Bajkovitost boje, mirisa i okusa u jednoj kapljici
– Potpuno sam iskren i kažem kako nisam previše iznenađen što je naš ili moj pušipel prestiq-izborna berba bobica 2015. dobio ovo lijepo priznanje, jer je ovom predikatu dano mnogo pozornosti, no da je najbolji od svih, ipak me iznenadilo, kaže Branimir Jakopić, prvi čovjek vinske kuće i vinarske obitelji Jakopić iz Železne Gore.
– Ne kako mnogi misle u podrumu, nego već tijekom dozrijevanja i na kraju kad berba grožđa započnje vinogradar, u ovom primjeru ja, odlučuje koje grožđe, a zatim mošt i onda vino ide za predikate, naglašava Branimr, koji vrlo dobro razumije kako vina u Međimurju i Hrvatskoj postaju zanimljiva ne samo za konzumente nego i mnoge druge, te kao vrstan stvaratelj vina preuzima i ulogu ‘prosvjetitelja-predavača’ za one koji uvijek žele znati nešto više.
A nešto više je i pitanje i odgovor gdje, na kojem mikro lokalitetu je raslo grožđe iz kojeg je stvoren šampion.
– Grožđe je uzgojeno ili je raslo i dozrijevalo na lokalitetu
Orehovčak, blizu naše obiteljske i vinarske kuće, u vinogradu
straome 47 godina. Odmah kažem kako je na ovom lokalitetu
usporedo s pušipelom, rasla, uzgojena i pobrana graševina za
koju smo u Londonu prije dvije godine dobili platinasto odličje.
(Susjedi Slovenci bi rekli: nevrjetno!)

Stvarano u inox i drvenim bačvama
Kako god bio dobar štof, ne znači kako će slab šnajder sašiti
dobro, a kamo li vrhunsko odijelo. Tako je i kod grožđa. To znači
kako je u podrumu trebalo bdijeti i mnoge stvari činiti kako bi
vino postalo vrhunsko.

Ukratko, više puta smo pretakali mošt, a onda i vino iz inox bačvi u drvene ‘lagve’ i obrnuto, pazivši na svaki detalj i naravno kušajući više puta, sve dok nije dostignuto ono čemu sam težio. Naravno, da sam se savjetovao i tražio mišljenja struke, no na kraju sam sam odlučio i danas sam jako ponosan i sretan kako i svi moji kod kuće, supruga Nadica, dečki Filip, Martin i Vinko, brat Darko i supruga njegova Maja i najviše Martin i Ana, roditelji i začetnici svega ovoga što danas i kroz vino baštinimo.
Ponosan sam i na sve naše radnike, sretan što imam magistra Milorada Šubića i naravno na naše vinogradare i vinare, osobito članove Hortus Croatiae, rekao je Branimr Jakopić, natočivši ‘vino za gospodu’ gdje smo i u zadnjoj kapljici osjetili svu blagodat boje, mirisa i okusa.
Vrhunsko pušipel prestiqe bijelo vino-izborna berba bobica 2015.
je izrazito slatko i sadrži grandioznih 14,6 volumnih postotaka
alkohola. Dobitnik je zlatnog decantera (2018. Decanter-World
Wine Avards) i Velike zlatne medalje ‘Vino Slovenije 2017.’ u
Gornjoj Radgoni. Prodaje ili kupuje se u lijepo dizajniranoj boci
s krasnom etiketom od 0,50 litara (pola litre).

I sve ovo pred Urbanovo i Festival pušipela 2019. za koje je međimurski župan Matija Posavec, župan koji zna što vino znači za turizam i gospodarstvo, rekao kako će biti bolje od 2018. i i slabije od 2020., po svim kriterijima.



