- Plaće radnika u ugostiteljstvu u Hrvatskoj su se unazad deset godina gotovo udvostručile, a sada i da plaćamo više teško bi našli radnike jer i više plaće još nisu konkurentne onima u zemljama EU-a - kaže Marijan Martinjaš, ugostitelj iz Međimurja
Stanje u hrvatskom ugostiteljstvu nije dobro, pogotovo na
kontinentu gdje ugostitelji doslovce životare pokušavajući
zadržati posao i radnike, te bi bilo iznimno važno da im se
smanji PDV i prije svega omogući razvoj struke, ocjena je
zamjenika predsjednika Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK
Marijana Martinjaša.
Martinjaš, koji je i sam ugostitelj iz Međimurja, i dugo godina
se bavi tim poslom, u razgovoru za Hinu kaže da su ugostiteljima
“sve lađe potonule nakon svih neuspješnih apela ovoj vladi i
studija o negativnim utjecajima politike na turizam i
ugostiteljstvo” – piše Index.hr.
“Ništa se nije ostvarilo što smo tražili, a sustavno se radi na
zatomljavanju ugostiteljske struke. Sve naše aktivnosti i
zahtjevi po svim županijama, i na moru i na kontinentu, stavljene
su po strani i niti je koga briga za to niti je koga
zainteresiralo, niti se išta riješilo, jer sve je pod kapom
politike, a ona apsolutno nema sluha za naše probleme”, kaže
Martinjaš.
Kako Državni zavod za statistiku (DZS) više nema
istraživanje o ugostiteljskom prometu, nema se ni gdje vidjeti
promet u toj djelatnosti na nacionalnoj razini, a i da ima
Martinjaš kaže da bi vjerojatno bila poražavajuća jer su takvi i
rezultati u ugostiteljstvu, pogotovo na kontinentu, gdje je i
ukupno turizam u puno težoj situaciji nego na obali Jadrana.
“U kontinentalnom dijelu zemlje ima jako puno kolega koji
doslovce ne samo da životare nego i pokušavaju svašta raditi, pa
propadnu, pa idu opet i tako dok ne odustanu. Jako je malo i sve
je manje pravih ugostiteljskih objekata koji uspijevaju
rentabilno poslovati zbog previsokog PDV-a od 25 posto i još 3
posto poreza na potrošnju, a takvu poreznu presiju nema nitko u
svijetu”, kaže Martinjaš.
Dodaje da “ugostitelje ne bi čudilo i da vladajući još nešto
izmisle, jer i sada nam se iz mjeseca u mjesec pojavljuju novi
troškovi, primjerice sada banke naplaćuju svaku transakciju i
svaki polog koji moraš ostaviti, što je isto nekoliko tisuća
kuna”.
Smatra i da se ugostiteljska struka “crpi do iznemoglosti”, čemu
ide u prilog i poskupljenje struje, plina, vode i drugih režija,
kao i traženja povećanja plaća zaposlenima, koje bi i sam povećao
i više nego do sada kada bi bili više rasterećeni od brojnih
lokalnih i državnih davanja.
“Plaće radnika u ugostiteljstvu u Hrvatskoj su se unazad deset
godina gotovo udvostručile, a sada i da plaćamo više teško bi
našli radnike jer i više plaće još nisu konkurentne onima u
zemljama EU-a. Sjećam se onih godina kada se smanjio PDV, većina
ugostitelja je živnula i puno ulagala i u objekte, i u ponudu, i
u više plaće radnika, ali u sadašnjoj situaciji ne mogu puno od
toga”, otkriva Martinjaš, javlja Index.hr.
Posebno ističe da ni smanjenje PDV-a na svježe voće i povrće te
meso i ribu nije donijelo nikakvo olakšanje ugostiteljima, nego
da je čak i to za njih novi ‘udar’, jer, kako kaže, “ako ćete
pratiti kretanje cijena koje su bile prošle godine i koje će biti
na kraju ove godine vidjet ćete da nijedna nabavna cijena bilo
koje namirnice za koju je snižen PDV neće ići dolje. A mi opet na
kontinentu, pa ni svi na Jadranu, ne možemo dizati cijene, jer
nemamo svi jake sezone niti potrošače koji bi to dozvolili
odnosno prihvatili”.
“Sve te velike cifre oko turizma i prihoda te dolaska brojnih
turista iz svijeta koje stalno slušamo najviše se odnose na
Jadran, odnosno tek oko 10 posto ugostitelja ima velike koristi
od turizma, a ostalih 90 posto objekata nema nikakve, nego i
dalje preživljavaju.
Uz to se nastavlja i trend zatvaranja objekata, pa i kvalitetnih,
jer ne mogu ‘pomiriti’ kvalitetno poslovanje sa svim nametima.
Zato pitam i ministra financija Marića i ministra turizma
Cappellija koji su njihovi motivi što se tako djeluje
prema ugostiteljskoj struci jer nitko od nas ugostitelja to ne
može shvatiti”, zaključuje Martinjaš, piše Index.hr.