
U tendenciji za savršenstvom, Štampari, prije svega nasljednik i začetnik nove ere vinarije, David sa suprugom Monikom te kćerima Anom i Ritom stavlja naglasak na tradiciju, ali u spoju sa stečenim znanjem, stalnim inovacijama i ulaganjima, modernizacijom, novom tehnologijom u kombinaciji sa tradicijom te marketingom izbirljivom i sve zahtjevnijem tržištu nude izuzetno kvalitetna i nagrađivana vina.
Štampari, prije svega otac Bojan i sin David
priču o vinu žive od 1991. godine kada se pune prve butelje, no
početak priče o Štamparovim vinima, seže iz davne 1913. godine
kada su majstori Ištvan Grabar i vinar
(začetnik) Andraš Novak podigli čaše
nazdravljajući u čast završene freske nad ulazom, nisu ni svjesni
tada bili da su nazdravili viziji koja na kućnom broju 2, u
Svetom Urbanu, 100 godina nakon toga i dalje živi.

U tendenciji za savršenstvom, Štampari, prije svega nasljednik i začetnik nove ere vinarije, David sa suprugom Monikom te kćerima Anom i Ritom stavlja naglasak na tradiciju, ali u spoju sa stečenim znanjem, stalnim inovacijama i ulaganjima, modernizacijom, novom tehnologijom u kombinaciji sa tradicijom te marketingom izbirljivom i sve zahtjevnijem tržištu nude izuzetno kvalitetna i nagrađivana vina.
David Štampar, magistar inženjer agronomije od malih nogu je
vezan uz vinograd i proizvodnju vina.

Položio sam i dobio certifikat od države za profesionalnog
ocjenjivača. Bez obitelji taj posao ne postoji. Potrebna je
potpora i puno razumijevanja i odricanja da bi se uspjelo. Sretan
sam i zahvalan obitelji, prije svega supruzi Moniki na
podršci – započinje naš razgovor.

– Na samom početka mog mandata puno put sam razmišljao da
odustanem jer sam sa svih strana dobivao udarce. Bilo je
naporno, još je uvijek, jer previše je posla oko vinarije pa
ponekad jedva stižem sve. Na sreću imam kolegice i kolege vinare
koji mi dosta pomažu jer sam ne bi uspio. Prvenstveno mislim na
Teu Dvanajščak te Tatjanu
Hažić. Upravo zbog toga smo jedinstveni i uspješni kao
udruga jer je to jedini i najispravniji način da zajedno stvaramo
projekte koji imaju sve više uspjeha.

Štampari osim klasičnih sortnih vina, poseban naglasak stavljaju
na Pušipel, na kupažu crvenih vina (Urban red) te pjenušac Urban
White.

Muškat žuti uvijek dobar i uvijek u varijanti poluslatkog desertnog vina. Silvanac zeleni proizvodit ćemo samo u varijanti mladog što se dobro pokazalo, dok smo Chardonnay odlučili proizvoditi u malim bačvama kao odležano vino i Pinot sivi u velikim bačvama. Na taj način pokrivamo veliki spektar različitih vina tako da možemo svakog kupca zadovoljiti.
Uključeni smo također i u projekt Mlado. Međimurje. To je projekt
o kojem smo razgovarali zadnje 3 godine. Samo razgovarali, a
treba puno energije da se neki takav izazov pretvori u
stvarnost. Tako smo ove godine odmah nakon berbe odlučili
taj izazov pretvoriti u stvarnost. Mlado vino pripremit za
butelju je uvijek velik rizik. Ali tu smo svi pokazali da smo
zaista profesionalci i da projekt ide ove godine dalje kojeg smo
još bolje razradili. Cilj nam je da u jesenskom periodu ljudi
uživaju uz mlado vino uz jesensku hranu (buncek, krvavice,
čvarke…) jer samo onda može dati takvu svježinu i
lepršavost.

Ali David poručuje: ‘Treba imati viziju, puno volje i
strpljivosti i sigurno se može uspjeti. Međutim taj put nikad
nije lagan. Nikad se prema van ne vide sve one teške i loše
stvari kojih zaista ima. Ali tu je onda potrebna volja i ljubav
prema poslu kojim se baviš da bi mogao to nadživjeti.’








