Davor je tehniku spravljanja raženog kruha doveo do savršenstva, a Marta je uz pomoć svekrve odlično savladala zanat izrade kukuruznog kruha
Supružnici Davor i Marta Mustač iz Donjeg Mihaljevca entuzijasti su dinamične osobnosti, radišni domaći ljudi te nositelji dugogodišnje obiteljske tradicije. Međimurcima su poznatiji po vrhunskim proizvodima svog OPG-a, gdje naglasak stavljaju na zdravi domaći kruh bez aditiva.
Slijedeći svoje srce, obiteljsko gospodarstvo preuzeli su krajem 2017. godine po smrti Davorova oca, kad su odlučili uščuvati plodove njegova dugogodišnjeg truda i rada. Prihvatili su velik izazov prenošenja obiteljske tradicije, a nešto više od godinu dana nakon odluke već se odlično snalaze u proizvodnji te imaju jasnu viziju za svoj budući rad.
Od samog zrna do gotovog kruha
Njihov se proizvod po mnogočemu razlikuje od ostalih na tržištu,
a najvažnija stavka su domaći sastojci. Naime, OPG je u početku
nudio domaće brašno i usluge mljevenja svih vrsta žitarica na
starinskom mlinu s kamenom, a kruh je spravljala Davorova majka
Katica Mustač samo za vlastite potrebe.
Kako je takav kruh zdraviji i kvalitetniji od onog u trgovinama,
bračni par Mustač odlučio je usvojiti tradicionalnu metodu
spravljanja te započeti izradu vlastitog ‘craft’ kruha s domaćim
brašnom po tajnoj obiteljskoj recepturi.
– Ljudi nas često čudno gledaju kad kažemo da sami sijemo žitarice, osobno radimo na polju te ručno izrađujemo kruh u svojoj radioni. U početku je to bio pravi izazov za nas, s obzirom na to da oboje radimo te smo roditelji dvoje male djece, no s vremenom je ovaj hobi prerastao u ljubav prema tradiciji i pekarstvu – rekla je Marta, koja ističe da im je kvaliteta puno važnija od kvantitete.
S preuzimanjem obiteljskog OPG-a otvorili su novo poglavlje u životu, a ta je odluka dovela i do one o zdravijem načinu života. Slobodno vrijeme koriste za trčanje i sport te često sudjeluju na utrkama, a kako bi to kombinirali s ostalim obvezama potrebna im je energija i kvalitetna prehrana.
– Vrlo nam je bitan način izrade kruha, stoga koristimo onaj po uzoru na eminentne svjetske pekare, koji za dizano tijesto ne koriste kvasac, već prate nešto zdraviju tehniku spravljanja s kiselim tijestom, odnosno duljim procesom fermentacije tijesta. Takav kruh ima veću hranjivu vrijednost, dulji rok trajanja, bolje je kvalitete od onog iz trgovine i što je najbitnije, nema aditiva – rekao je Davor, koji svakodnevno upotpunjuje svoje znanje.
Dok je Davor tehniku spravljanja raženog kruha doveo do savršenstva, Marta je uz pomoć svekrve odlično savladala zanat izrade kukuruznog kruha, za koji koriste brašno sorte kukuruza osmoredca, koje se preporučuje za pečenje te je bogato antioksidansima.
Da su tajni sastojci njihovog domaćeg kruha zrno ljubavi, strpljenja i truda, dokazuju brojni zadovoljni kupci koji čekaju na svoj red. Zahvaljujući njihovoj želji za istraživanjem, eksperimentiranjem, učenjem i napredovanjem, kruh je svakog dana sve bolji, a Međimurje će možda uskoro dobiti i prvu craft pekarnicu.