uspješna berba

FOTO Kasna berba grožđa kod obitelji Jakopić u Železnoj Gori

U idealnim uvjetima Jakopićevi birači pobrali su sorte cabernet sauvignon, merlot i syrah iz kojih će stvoriti vrhunska crna i crvena vina, moguće i najbolja do sada u stoljetnoj obiteljskoj tradiciji

Na nekada grofovskim imanjima u Orehovčaku i Terbočovki u Svetom Urbanu i Železnoj Gori, obitelj Jakopić je 19. dana nikada ljepšeg listopada pobrala svoje posljednje bobice grožđa u ovoj godini. Osamnaest beračica i berača po zaista prelijepom vremenu na temperaturi zraka od 22 do 27 stupnjeva Celzija pobralo je 8000 trsova grozdova, s trsova kojima je ovo bio peti urod.

Sve je bilopuno  melodija, rapsodija, šansona i poezija jer zreli i obilni plodovi te snage i volje puni berači dali su sve od sebe, kako bi izborna ili kasna berba bila upamtljiva. bogata i lijepa. Dok je gazda Martin poput grofa nadzirao berače i milovao uistinu velike grozdove, supruga mu Anica, kao dobra grofica sa ženama ubirala slatke i prezrele bobice, a snaha Nadica kao kontesa, uzdisala nad količinama i ljepoti grozdova dopelao se Branimir, najstariji sin Jakopićevih kako bi ustvrdio da je berba uspjela i da su grozdovi spremni za daljnju obradu odnosno u predaju.

– Danas smo pobrali sorte cabernet sauvignon, merlot i syrah koje su sadržavale sve pokazatelje kako se berba može svrstati u izbornu ili kasnu berbu što smo zapravo htjeli početkom vegetacijske godine, kada se vidjelo da će plodova biti. Uz stručne savjete agronoma magistra Milorada Šubića te predanim radom i nadzorom uspjeli smo uzgojiti gotovo vrhunsko grožđe. U trenutku berbe u grožđu su sladori iznosili 115 do 126 oexcla što je optimalno za stvaranje vina kakvog želimo. Sada slijedi marceriranje kako bi se iz bobica izvukla boja, a potom mošt ide na vrijenje i dozrijevanje, brojne pretoke iz kromiranih u drvene bačve i obrnuto. I tako nekoliko puta, a onda zrenje, kako bi tamo 2020., a možda i kasnije vino u buteljama išlo na tržište i ponudu u našem Restoranu Terbotz, rekao nam je Branimir, koji je ranije pobrao desetine hektara grožđa bijelih sorti.

Na naš upit, zašto ili zbog čega se odlučio za crna i crvena vina, kaže kako kupci i potrošači to traže, a kako je Međimurje ‘raj na zemlji’ – Hortus Croatiae, nije bilo razloga ne početi i minule godine, naravno u manjim kolčinama, pokazale su kako sve kada je u pitanju vino mogu vrhunski odraditi. Kada se sunce bližilo zalasku, berači su posjeli za stolove gdje su ponuđeni fantastičnim roštiljem kojeg je spremio Darko, najmlađi sin u poštovanoj i vrijednoj obitelji Jakopić, te biranim vinima, a pjesmu su sami poveli.

Okupila se cijela obitelj, snahe i unuci te je tako završena ovogodišnja berba u obitelji Jakopić, za koju Branimir kaže, kako je bila izuzetno skupa jer godina je bila zahtjevna, ali vjeruje kako će na kraju ipak biti isplativa, jer vina će biti kvalitetna i vrhunska. 

– Moguće i nikada bolja, prišapnuo mi je na uho Branimir, pak smo u ime toga potegnuli nekoliko kupica mošta, a za svaki slučaj i vrhunsku graševinu i rizling rajnski, par vina koja su uzvisila međimursko vinarstvo koje je sada na prvom mjestu u Lijepoj našoj domovini!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije