JEDAN OD NAJBOLJIH RESTORANA

Restoran Terbotz u Železnoj Gori je mjesto gdje je baš sve na strani gosta

Toliko enogastronomskih i optičkih (vidnih) užitaka može se doživjeti samo ‘na Terbočovki’, gdje se nalazi vrhunski Restoran Terbotz s izraženom domaćom kuhinjom i vrhunskim vinima obitelji Jakopić, ali i drugih domaćih vinara, čija vina se nalaze u podrumskoj vinoteci

Kupujući dvorac i imanje zvano ‘Trbočovka’ krajem devedesetih i počevši gradnjom Restorana Terbotz ranih dvijetisućitih godina Martin Jakopić je rekao, kako želi podići zdanje i restoran koji će biti najbolji u ovom kraju. Danas gotovo 16 godina kasnije, može se ustvrditi kako mu se želja ispunila, jer danas je Restoran Terbotz u Železnoj Gori najbolji. Ali ne samo u ovom kraju nego u ovom dijelu Europe nekada zvane Austro-ugarska.

To su rekli svi koji su ovamo dolazili, kažu svi oni koji su i sada u Terbotzu, kažu svi poznavatelji ugostiteljstva i priznaje istinska konkurencija. Restoranom upravlja Branimir Jakopić, stariji sin Martina i Ane Jakopić iz Orehovčaka koji su mnogo toga uložili i založili u imanje, a poglavito Restoran Terbotz gdje se zaokružuje njihovo cijelo gospodarstvo. Samo je pitanje što je kod Jakopića bolje, vina ili hrana? Zajednički za stolom, su vrhunski užitak.

Restoran Terbotz nije nastao preko noći niti je u početku uživao današnji status i ugled. Međutim od samog početka do danas cijeloj obitelji Jakopić, roditeljima, kćerki, sinovima, kasnije zetu i snahama osnovna vodilja je bila i ostala, u svemu zadovoljen gost i posjetitelj što je s vremeno dostignuto gotovo savršenstvom. Ono pak što je vrlo važno, je stalnost zaposlenika, od kojih su neki zaposlenici ovdje od samog početka, moglo bi se reći i ranije (uvod u posao i kušnja) kao na primjer Ljiljana Tkalec Novak, poslužiteljica-konobarica. To je uvijek pak i danas istinska vrijednost svakog segmenta gospodarstva. Vrsni kuhari slažu vrhunska jela, u najvećem dijelu tradicionalna međimurska s naglaskom na štrigovski kraj, te jela nacionalne i internacionalne kuhinje.

Plodovi vrtni i šumski nezaobilazna vrijednost

Kod svakog jela, a može se reći i predjela i završnog jela i deserta snažno je prisutan okus domaćih plodova iz vlastitog vrta i voćnjaka, ili spravljen na gospodarstvima koja su pomno odabrana. Darko Jakopić, mlađi od sinova pred nekoliko je godina u jelovnike stavljati namirnice iz okruženja (medvjeđi luk, maslačak, matovilec, jagode šumske, trešnje divlje, gljive različite, čajeve prirodne, cvijetove mirisne,……) te je danas većina začina i salata u Terbotzu najprirodnije moguće.

Posjetitelji i gosti kažu kako nigdje kao u Terbotzu nije dobro meso z tiblice (Martinov i Anin recept), svježi kravlji sir s vrhnjem, trganci, pogače, roštilj i palačinke. Ono pak što sve to objedinjuje i Terbotz svrstava u sam vrh srednjoeuropskih restorana je obiteljsko domaće Jakopićevo vino, okrunjeno brojnim svjetskim i domaćim pri znanjima , do koji je ono od gosta izrečeno najvažnije.

Pušipel, rizling rajnski, graševina, silvanac zeleni, muškat žuti, sauvignon…., redovne, kasne ili izborne berbe, svejedno. Svako je odlično i prilagođeno ukusima potrošača, a ono posebno za goste Restorana Terbotz koji kao kralj stoji na uzvišenom i odabranom mjestu Železne Gore, gdje su stolovali grofica i grofija Terbotz po kojima je restoran i dobio naziv. Uz restoran se nalazi Kurija Terbotz koja čeka bolje dane, odnosno ‘nove’ novce, kako bi služila za konačište, odnosno noćenja i boravke turista u idiličnoj i povijesnoj građevini. A sve to vidjeti se može dolaskom ‘na Terbočuvku’, što prije to bolje!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije