VIŠE OD 10 KUNA! Cijene benzina probile su psihološku granicu

Dok se slavio 1. svibnja, cijene goriva su potiho još jednom porasle. Spremnik od 50 litara Eurosupera 95 je skuplji sedam kuna, a dizela 6,5 kuna.

Tijekom ove godine cijene najprodavanijeg Eurosupera 95 kretale su se između 9,4 i 9,8 kuna, ali u utorak su prvi puta probile granicu od 10 kuna, pokazuju podaci portala cijenegoriva.info.

Cijene goriva više nisu regulirane, pa svaki trgovac određuje svoje. Također, na autocestama su cijene i nešto više, pišu 24sata.

Rast potražnje

Na Tifonu je u utorak Eurosuper 95 BS koštao 10,10 kuna, na Croduxu 10,02 kune, Ina je zadržala na 9,99, ali je Eurosuper 95+ na 10,09 kuna. Lukoil je dvije vrste Eurosupera 95 držao na cijeni 9,98 kuna i 10,23 kune.

Najjeftiniji je zasad Konzum Benz s 9,95 kuna. Cijene Eurosupera 100 su već ranije probile 10 kuna, te košta oko 10,5 kuna. Dizel je oko 9,5 kuna nakon zadnjeg poskupljenja.

– Cijena sirove nafte je sada na 75 dolara, a očekuje se da će takva ostati i do kraja godine. U sljedećim godinama se očekuje rast jer je potražnja za energentima sve veća – kazao nam je Tin Bašić s portala cijenegoriva.info.

Na cijenu je utjecalo što se čeka i hoće li SAD ponovno uvesti sankcije Iranu koji je veliki proizvođač srušio cijene kada je slobodno mogao prodavati crno zlato.

No, svakako na visoku cijenu utječu i naša porezna politika.

U svakoj litri plaćamo trošarinu, naknadu za ceste, autoceste i čak i željeznicu. Na sve to i PDV od 25 posto. Bašić ističe i zanimljivu računicu da je nabavna cijena litre benzina samo jednu lipu, pišu 24sata.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije