U međimurskoj vinariji Štampar koja ima šest zaposlenika i 14 hektara vinograda posebnu pažnju posvećuju autohtonoj sorti pušipel, od koje proizvode vina vrhunske kvalitete.
Kako kaže David Štampar, vlasnik vinarije i predsjednik udruge Hortus Croatiae, tradicija proizvodnje vina u njegovoj obitelji duža je od jednoga stoljeća, a veće pomake u proizvodnji ostvarili su 1991. kada su napunili prve butelje, piše Poslovni dnevnik.
– Pristup proizvodnji se modernizirao, podigli smo nove nasade, sagradili podrume i počeli s proizvodnjom pjenušaca i crvenog vina. Danas su naša vina čisti odraz terroira gornjeg Međimurja. Pušipel je jedina važna autohtona sorta u Međimurju, a kroz nacionalne i programe EU radimo na podizanju njezine kvalitete i na njezinoj afirmaciji. Za snažniju afirmaciju pušipela zalažemo se aktivnostima u vinariji, ali i kroz udrugu Hortus Croatiae, objašnjava Štampar.
I prodaja sve bolja
Pohvalio se kako iz godine u godinu bilježe rast prodaje i odlične rezultate na natjecanjima, poput, primjerice, prošlogodišnje bronce s Decantera za Sauvignon berbe 2016.
– Izvozimo u Francusku, Njemačku, Švedsku i Hong Kong. U posljednje tri godine uložili smo u proširenje podruma i proizvodnju pjenušaca te novu preradu grožđa i kupnju zemljišta za vinograde, kaže međimurski vinar.
Dosad su povukli sredstva iz mjera za mlade i e-impuls, a planiraju se prijaviti za mjere za sadnju vinograda i nabavku mehanizacije te na mjeru za razvoj turističke djelatnosti.
Urbanovo stalno raste
Udruga Hortus Croatiae koja okuplja 24 vinara organizira Urbanovo, enogastronomsku manifestaciju koja već 19 godina promiče proizvode Međimurja, a ove godine program je, od 18. svibnja do 1. lipnja usmjeren na uživanje u vinima, delicijama, glazbi, kulturi i tradiciji.
Uz porast broja izlagača i posjetitelja, Urbanovo je preraslo granice županije te danas izlagači dolaze iz Slovenije, Austrije i Mađarske. I jedan od partnera manifestacije ove godine je iz inozemstva, poljsko Kujawsko-pomorsko vojvodstvo, Poslovni dnevnik.