I TO JE MOGUĆE 119 km od Čakovca rak pobjeđuju i za manje od 100 minuta

Prema zadnjim podacima HZJZ-a od raka prostate u Hrvatskoj godišnje oboli 1708 osoba, a umre oko 750 što ga čini trenutno drugim po redu najčešćim oblikom raka kod muškaraca u Hrvatskoj. 958 preživjelih je 958 ispričanih priča, 958 ljudskih sudbina u borbi s bolešću koja ne samo što ubija fizički već intenzivno ulazi u psihu čovjeka izazivajući strah pa potom i sumnju u daljnji nastavak života…

To su podaci samo za jednu vrstu raka, a njih je nažalost sve više i više. Da se te tegobe mogu u velikoj mjeri otkloniti, zvuči kao nevjerojatno u Hrvatskoj, jamči nam poliklinika Radiochirurgia Zagreb locirana u Svetoj Nedelji, nedaleko Samobora, gdje se Stereotaktičnom radioterapijom, kao oblikom liječenja raka prostate i drugih karcinoma može ‘riješiti’ i u 20 minuta samo zato što ustanova raspolaže najsuvremenijom tehnologijom gdje se bez klasičnih operativnih rezova i bez oštećenja okolnog tkiva provode takvi zahvati.

U novootvorenoj zagrebačkoj klinici kažu da se izvrsni rezultati postižu i kod metastaza na jetri, raka pluća i raka prostate. Inače, poliklinika je svoja vrata otvorila početkom veljače prošle godine.

Želeći polikliniku približiti pacijentima našeg područja, za razgovor smo zamolili njenog prvog čovjeka koji se zamolbi odazvao, rado i ljubazno. Naš sugovornik je bio prof. Dragan Schwarz (52), ravnatelj poliklinike, specijalist opće kirurgije, subspecijalist digestivne i onkološke kirurgije.

Doktore, da li je gore spomenuto moguće?

Da! Radiokirurgijom se mogu tretirati karcinomi koji se otkriju u prvoj i drugoj fazi, kao i metastaze, a mogući su i neki zahvati koje klasičnim kirurškim metodama nije moguće napraviti ili su prerizični.

Radiokirurgija ima brojne prednosti u odnosu na druge postupke liječenja onkoloških bolesti. Operacija se provodi snopom visoko preciznih i posebno usmjerenih i doziranih zraka, a tretman se obavlja u dnevnoj bolnici te pacijent odmah nakon operacije odlazi kući. Ova tehnologija omogućuje precizno uklanjanje višestrukih metastaza i karcinoma na teško dostupnim mjestima.

Uređaj Varian EDGE jedan je od devet takvih u Europi i zasad jedini u regiji, a riječ je o linearnom akceleratoru najnovije generacije za visoko preciznu radiokirurgiju kojom se tretira kirurški nedostupne dijelove tijela. Njihov uređaj, ističe Schwarz, omogućuje i naprednu radioterapiju, puno precizniju nego na klasičnim uređajima za zračenje kojima se hrvatski pacijenti liječe.

Radiokirurgija je metoda u kojoj se visokoenergetske zrake usmjeravaju izravno u tumor. Obično je potrebno proći između jednog i pet tretmana, ovisno o složenosti samog tumora, broju metastaza i drugim faktorima. Kod radiokirurgije nema anestezije, krvi i kirurškog noža i zato ste nakon svakog tretmana odmah mogli otići kući.

Od 1. veljače vaša ustanova je ugovorni subjekt HZZO. Kako je to od strane pacijenata prihvaćeno?

– Kada uzmemo u obzir stopu incidencije i smrtnosti od raka u Hrvatskoj, taj je ugovor velika stvar kako za pacijente tako i za našu ustanovu. Naš glavni cilj od samog početka je bio učiniti ovu tehnologiju dostupnom što većem broju pacijenata kako bismo pomogli preokrenuti tu crnu statistiku i drago nam je da smo nakon dugih pregovora s HZZO-om uspjeli ostvariti ovu suradnju. Nadamo se da će se trenutni tempo kojim HZZO odobrava uputnice za radiokirurške tretmane u skorom razdoblju ubrzati-rekao s dozom optimizma.

Glede toga, koliki je i kakav je pritisak pacijenata?

– Kao što smo već rekli, broj oboljelih vrlo je velik. U godini dana Radiochirurgia Zagreb je imala preko 4500 pacijenata od kojih je otprilike desetina podvrgnuta radiokirurškim tretmanima. S obzirom na sve, velik je pritisak da nam dođe što više pacijenata na uputnicu, ali ni mi ni pacijenti trenutno nismo zadovoljni činjenicom da se uputnica odobrava tek nekolicini.

Koliko ste onkoloških pacijenta do sada zbrinuli?

– Do sada smo uspješno obavili preko 450 radiokirurških operacija od kojih su neke bile prve takve vrste na ovim prostorima poput operacije gušterače, jetre, pluća i prostate. Također, naš stručni tim je prvi u Hrvatskoj izveo radiokiruršku operaciju na nekom dijelu tijela osim glave, a radilo se o preko deset metastaza na plućima. Takvi slučajevi se ne mogu operirati na klasičan način, a nakon operacije metastaze su se u potpunosti povukle na što sam iznimno ponosan.

Koji od njih mogu računati na blagodati liječenja kod vas?

– Radiokirugija se koristi za indikacije na gotovo cijelom tijelu, a koristi se i za tumore koji su se dosada operirali na klasičan način, primjerice za tumore prostate gdje u potpunosti zamjenjuje klasičnu kirurgiju s preko 98% uspješnosti. Ipak, ne može se koristiti za tumore na šupljim organima kao što su želudac i crijeva. To je kirurški alat kojim se zbog njegove preciznosti uspješno odstranjuju i vrlo mali tumori, a najbolje rezultate daje za tumore prve i druge faze uznapredovalosti.

Upravo zbog toga uspješnost, kao i kod svih oblika liječenja karcinoma, u prvom redu ovisi o ranom otkrivanju bolesti. Radiokirurgija se također može kombinirati s klasičnom kirurgijom i kemoterapijom, ovisno od slučaja do slučaja. U poliklinici pacijentima nudimo i preventivne preglede pluća, abdomena kao i virtualnu kolonoskopiju tj.preglede praktički cijelog tijela koji su namijenjeni upravo ranom i pravovremenom otkrivanju raka koji omogućuje i uspješno liječenje.

Neki karcinomi jedino se tako mogu otkriti na vrijeme jer kada se pojave prvi simptomi obično je već prekasno. Još jednom ponavljam da se rak može iz smrtonosne pretvoriti u kroničnu bolest samo ako se dovoljno rano otkrije.

Ustanova je tim vrsnih stručnjaka. Kako do njih dolazite?

– Jako smo ponosni na svoj tim u kojem rade uistinu vodeći stručnjaci na svojim područjima. Teško mi je govoriti u ime kolega, ali siguran sam da ih je u prvom redu privukla mogućnost korištenja vrhunske tehnologije i svjetskih znanja kako bi svoje bogato liječničko i znanstveno iskustvo stečeno u vodećim hrvatskim bolnicama digli na jednu novu razinu u skladu s onim što se radi u vodećim svjetskim klinikama.

Ipak, svi ne mogu do vas?

– U Radiochirurgiji Zagreb činimo sve da naše usluge budu dostupne što većem broju ljudi i unatoč svim poteškoćama nastavljamo imati kvalitetnu suradnju s HZZO-om. Isto tako, Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj svoje smo uređaje ponudili besplatno na korištenje, a sve kako bismo iskoristili što je više moguće prilika da našu tehnologiju u što većoj mjeri približimo ljudima. Mi smo tu zbog pacijenata.

Osobno, kako funkcionirate na realizaciji dnevnih obveza?

Pitanje smo postavili iz razloga što smo našeg sugovornika više vidjeli u predvorju poliklinike u kontaktu s pacijentima, zaposlenicima, stalno u pokretu…

– Moj radni dan u prosjeku traje 12 i više sati i vrlo je intenzivan, a kolegama i meni osobno najvažnije je to da svaki pacijent dobije ne samo najbolju medicinsku skrb nego i, koliko god nam to pravila medicinske struke dopuštaju, potporu na ljudskoj razini.

Da je to doista tako potvrdit će nam uskoro priča jednog pacijenta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije