Uspješna poduzetnička priča poduzeća JB-Modelarija Blažeka d.o.o.

JB-Modelarija Blažeka posluje preko trideset godina i prava je obiteljska tvrtka. Osnivač Josip Blažeka je znanje o modelarstvu donio iz Slovenije te odlučio u 1992. godini zajedno sa svojom suprugom Đurđicom, u Čehovcu osnovati poduzeće.

Glavna djelatnost poduzeća je izrada svih vrsta modela i alata za lijevanje. Danas sin Mario vodi posao, a uz njega rade majka Đurđica i sestra Dijana. Poslovna politika poduzeća nije ‘prodaj i zaboravi’, već politika u kojoj za isporučene modele vode i brigu glede njegove funkcionalnosti za vrijeme upotrebe.

Poduzeće pruža i uslugu strojne obrade. Modele proizvode isključivo prema narudžbama u kojima kupci definiraju sve karakteristike i specifičnosti modela. U izradi najkompleksnijih modela, koji mogu biti od drva, metala, plastike i stiropora, koriste se suvremeni CNC strojevi koji radikalno skraćuju vrijeme izrade, a modeli se izrađuju direktno iz 3D geometrijskog modela.

Od samog početka poslovanja, osnovna strategija poduzeća jest neupitnost ‘kvalitete modela’. Veliku cjenovnu i konkurentnu prednost poduzeću omogućavaju unikatni modeli koji predstavljaju ‘žarište’ njegove specifične i rijetke proizvodnje u Hrvatskoj. Svaki model je ‘priča za sebe’, što znači da nikad ne proizvode dva ista modela.

Poduzeće posjeduje vrhunsku tehnologiju i koristi samo najkvalitetnije materijale. Za današnju prepoznatljivost na tržištu je zaslužna odlična koordinacija rada između odjela, timski rad, fleksibilnost zaposlenika i kreativno razmišljanje unutar odjela za razvoj modela. Veliko priznanje poduzeću dodijelila je HGK – Županijska komora Čakovec, koja je 2013. godine uručila Zlatnu plaketu za najuspješnije trgovačko društvo u županiji u 2012. godini (u kategoriji malih trgovačkih društava).

U veljači 2017. godine, poduzeće je započelo provedbu projekta ‘Investicijom u prostorne kapacitete i nove tehnologije do povećanja konkurentnosti poduzeća‘, koji je sufinanciran iz natječaja ‘Kompetentnost i razvoj MSP-a‘. Provedba projekta traje do kolovoza 2018. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 5.786.919,41 HRK, od toga dobivena bespovratna sredstva iznose 2.239.473,55 HRK.

Aktivnosti projekta uključuju izgradnju nove hale, čime su povećani prostorni kapaciteti i nabavu opreme potrebne za modernizaciju poslovanja i stvoreni preduvjeti za daljnji rast i razvoj poduzeća. Projektom će se utjecati na povećanje prihoda od prodaje i prihoda od izvoza te otvaranje novih radnih mjesta do 2020. godine.

U pripremi i provedbi projektnih aktivnosti sudjeluju vanjski stručnjaci iz REDEA-e koji posjeduju dugogodišnje iskustvo u pripremi i provođenju projekata, provođenju postupka javne nabave, kao i savjetovanju poduzetnika. Danas poduzeće zapošljava 42 zaposlenika koji su sa svojim znanjima i iskustvom zaslužni za rast i razvoj poduzeća.

Zaposlenici su fokusirani na prave stvari i raspoređeni na prava radna mjesta. Svaki zaposlenik radi posao koji najbolje odgovara njegovim znanjima, vještinama i kompetencijama. Na taj način zaposlenici doprinose organizacijskoj uspješnosti poduzeća i njegovoj održivoj konkurentskoj prednosti.

Za sve dodatne informacije slobodno se obratite na sljedeće kontakte: – Mario Blažeka, info@jb-modelarija.hr, 040/646-545Kristina Pevec, kristina.pevec@redea.hr, 040/600-074.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

www.strukturnifondovi.hr

https://strukturnifondovi.hr/eu-fondovi/esi- fondovi-2014- 2020/op-konkurentnost- i-kohezija/

Najnovije