FOTO Predavanje o buči i bučinom ulju: Od polja do stola

Puna dvorana u Županijskoj palači u Varaždinu potvrdila je i u srijedu, 28. veljače, veliki interes poljoprivrednika i drugih građana za stručna predavanja iz poljoprivrede.

Buče i bučino ulje bili su tema predavanja koja je Varaždinska županija organizirala u suradnji sa Savjetodavnom službom Varaždin, Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom u Zagrebu i Bioinstitutom d.o.o. Čakovec.

– Ovim predavanjima obuhvatili smo sve, od polja do stola – slikovito je rekao zamjenik župana Tomislav Paljak, koji je podsjetio da je ovoga mjeseca Županija potpisala ugovor o izradi originalne boce za “Varaždinsko bučino ulje”.

– Krenuli smo s brendiranjem proizvoda koji kod nas ima tradiciju, ali i masovnost, jer 20 posto proizvodnje buče u Hrvatskoj odnosi se na Varaždinsku županiju. Kao što znate, od Varaždinskog bučinog ulja želimo napraviti svjetski brend. Mogu najaviti da će u svibnju biti izložba bučinog ulja – dodao je zamjenik župana Tomislav Paljak.

U Varaždinskoj županiji se proizvodnjom buče i bučinog ulja bavi velik broj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a najveći proizvođači udruženi su u udrugu Varaždinsko bučino ulje, koja trenutno ima 35 članova.

O sjetvi i zaštiti usjeva buče predavanje su održale Mara Bogović, mag. agr., i Petra Pozder, mag. ing. fitomedicine, iz Savjetodavne službe Varaždin.

O tehnologiji proizvodnje bučinog ulja vrhunske kvalitete – od berbe koštica do prerade i skladištenja govorila je izv. prof. dr. sc. Sandra Balbino s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu, dok je o pripremi ulja za izložbu predavanje održao Nenad Martinec, univ.spec. techn. aliment., iz Bioinstituta.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije