VINARIJA JAKOPIĆ Stvaramo novo međimursko crno vino

Jedna violina lijepo svira – zvuči, dvije još ljepše, a tri savršeno. Tako i mi stvaramo novo crno međimursko vino iz tri sorte crnog grožđa, cabernet sauvignona, syraha i merlota i pokazujemo kako ove sorte, nekada zamislive negdje drugdje, uspijevaju u Međimurju, kaže i najavljuje Branimir Jakopić, prvi čovjek obiteljskog vinogradarstva i podrumarstva Jakopić u Železnoj Gori

Ovog trenutka dok trseki spiju (trsovi spavaju) u podrumu obitelji Jakopić u Železnoj Gori, točnije u Orehovčaku, prvi čovjek vinarske kuće Branimir gotovo bdije na procesima stvaranja novih vina u drvenim lagvima (bačvama), a rezultati bi trebali biti vidljivi u kolovozu i posebnim bocama na tržištu krajem ove godine.

– Stalno težimo nečem novom jer želimo tržite i poglavito naše kupce i potrošače, obradovati novim vinima, premda su i dosadašnja vrhunske razine. Tu smo pred lagvom i kao da stojimo pred violinskom koncertu – nastupu i znamo kako jedna violina zvuči jako lijepo, dvije još ljepše, a tri savršeno.

U ovom lagvu stvara se vino koje još nema naziv, ali nastaje iz tri vrste grožđa, odnosno mošta ili mladih vina. Sazrijevaju cabernet sauvignon, syrah i merlot koji će iznjedriti vina savršenih nota i pokazatelja.

Istovremeno u drugim drvenim lagvima zori rizling rajnski koji ovoj sorti, ali i našoj kući vraća radost i slavu, ajednako tako i potrošačima. I druge sorte su u fazi sazrijevanja i kada bude vrijeme za to naći će se pred potrošačima i tržištu vina.

A tržište se oformilo, nema velikih odstupanja i što je najvažnije uspostavljeno je povjerenje između nas vinara, kupaca i potrošača, tako da smo u naravi svi konačno zadovoljni – ustvrđuje Branimir, vadeći iz lagva rizling rajnski koji već sada, premda mutan, sadrži božanstvene osobine ove sorte i vrste.

Za minulu 2017. godinu Jakopić kaže kako je bila u znaku sauvignona, koji je u zenitu kakvoće, te u njihovm zapaženom uspjehu u slovenskoj Gornjoj Radgoni na priredbi ‘Vino Slovenije’ gdje je njihov pušipel prestiqe dobio Veliku zlatnu medalju.

Nije nedostižno, a niti nezamislivo kako se u Jakopićevom podrumu u Orehovčaku, rađa neka nova zlatna kolajna. Kolajna koja će nadopuniti nisku odličja i medalja u jubilarnoj 110. obljetnici (od 1908.) početka Vinarije Jakopić, koju od živuće legende Martina, nasljeđuje Branimir uz svekoliku podršku cijele obitelji, koja čuva i njeguje svetost goričnog tla štrigovskog kraja, Hortus Croatie.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije