ZLATNA žutica i pepelnica traže stalnu budnost vinogradara

Udruga voćara, vinogradara i povrćara Općine Sveti Martin na Muri je u srijedu, 17. siječnja održala radni sastanak i stručna predavanja, a u općinskoj Kongresnoj dvorani okupilo se preko pedeset poljoprivrednika.

O gnojidbi voćnjaka i vinograda, te o novostima u zaštiti vinograda i voćnjaka sredstvima za zaštitu bilja govorili su agronomi Dragomir Ilić, Željka Bauer Mikić i Robert Bačaj.

Sve troje su rekli kako međimurski poljoprivrednici provode preporučene preventivne mjere, te redovito obavljaju tretiranja, prihranu i zaštitu svi poljoprivrednih kultura, te su po tome, kao i u većini drugi stvari, vrh Vrha u Hrvatskoj.

Govorili su o mineralnim i folijarnim gnojivima, te o pepelnici i žutici kao dvjema pošastima s kojima se teško boriti, ali pravovremenom uporabom zaštitnih sredstava smanjuju se štete, te rekli kako prevenciju treba obavljati.

Magistar Tomislav Tomšić iz Čakovečkog Agromeđimurja govorio je o potrebi i mogućnostima osiguravanja poljoprivrednih proizvoda, naglasivši kako je zbog čestih promjena vremenskih neprilika, standardnim metodama teško izbjeći financijske gubitke.

Mladen Dobranić, predsjednik udruge, najavio je aktivnsoti za siječanj i veljaču, te posebno naglasio kako će 22. veljače 2018. biti Izborna godišnja skupština udruge, pak je članove pozvao na razmišljanje o kandidatima i programima.

Već 30. siječnja 2018. udruga organizira predavanje na temu zaštite voćnjaska i vinograda te predavanje o osiguranju usjeva od strane osiguravateljskih kuća.

Tijekom veljače organizira se izle po štrigovskom kraju posjetom vinskih kuća Kocijan i Kossi, a voziti će turistički vlak. Na kraju Dobranić je članstvo pozvao na Vincekovo u Rovišće kod Bjelovara, te na Venec, već ovog vikenda.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije