30 GODINA OPG Šafarić – pioniri bobičastog voća i njihovih vina

Danas 30 godina poslije pionirskih koraka OPG Šafarić na tržištu ima osigurano mjesto, zahvaljujući visokoj kakvoći proizvoda, a budućnost zajamčenu jasnom vizijom razvoja i prioriteta.

Prije trideset godina su Zdravko i Verica Šafarić iz Gornjeg Koncovčaka odlučili krenuti u kupinarstvo, onog trenutka ne baš atraktivnu i za ovaj dio bivše države dosta nepoznatu granu poljoprivrede. Šafarići nisu dugo razmišljali i prvi ili među prvima krenuli su u stvaranje parcele, a potom i sadnju kupina.

– Susjedi su nas čudno gledali i pitalim zar ćemo na grunutu gdje su vinograd i voćnjak saditi kupine, koje su gotovo u svakom grmu. No kada su vidjeli kako je riječ o drugoj vrsti kupina, koje zriju ranije, koje su slatke i ne grebu, potvrdno su klimnuli glavama i uskoro počeli biti naši berači, prisjeća se početaka kupinarstva na svom imanju Zdravko Šafarić, dodajući kako je bilo puno razumijevanja od ondašnjih organizatora cijelog procesa PZK Čakovec- Rasadničarstvo Vukanovec.

– Sve što smo uzgojili i pobrali predali smo poduzeću, a oni su potom sve to otpremali uglavnom u Sloveniju, a nama korektno sve platili. Iz godine u godinu sadili smo sve veće površine, te smo 2000.-tih već bili najjači u ovom kraju i sami organizirali prodaju, a potom i vlastitu preradu kupina u vino od kupina, koje nas je uistinu proslavilo, po njemu smo postali poznati i stekli ugled na tržištu i među , neću kazati konkurencijoim, nego među kolegama i partnerima.

Kako nam je rasla proizvodnja vina, tako smo razmišljali i o drugim vrstama bobičastog voća, jer smo predminjevali kako će se i mnogi drugi početi baviti kupinarstvom, možda u boljim uvjetima nas nadjačati, te smo prešli na uzgoj maline, potom borovnice i ribizla, naglašava Šafarić koji ne miruje i skupa sa suprugom Vericom polako povećava površine, ali više toga daje na raznovrsnost ponude, jasno određuju prioritete koji se temelje na potrebama tržišta.

Kvaliteta je naša prepoznatljivost

– Naša predviđanja kako će se javiti novi uzgajivači kupina pa i kupinovog vina i kako će nas neki od njih i količinski nadjačati, pokazala su se točnima, a naše okretanje prema malini i ostalom bobićastom voću opravdanima. Danas u Međimurju i Hrvatskoj ima jačih kupinara i nas to raduje, jer pokazuje kako smo mi bili dobri pioniri maleni i tržište obogatili ponudom.

Uzgojili smo kvalitetnu malinu koju smo u početku kao i prije tridesetak godina kupine prodavali samo svježe, a zatim počeli stvarati vino koje već pet godina ima fantasične pokazatelje, što su poslovni partneri i potrošači prepoznali. Površine pod kupinama smo osvježili, pod malinom proširili, pod borovnicom osnažujemo, a ribizl je došao pod upitnik.

Danas, trideset godina kasnije naši proizvodi su poznati na tržištu i kada mi kupci kažu, kako ne pitaju je li kvalitetno, nego im je dovoljno što je Šafarićevo, naše. Ne možete biti sretniji kada to čujete i kada vam je to u razumnom roku i plaćeno, ponosno govori Šafarić, dodajući kako je tijekom ovih godina bilo i padova, poglavito na polju naplate isporučenih proizvoda, ali i kako se i tu situacija iskristalizirala te oni danas imaju jasnu listu kupaca što pak omogućava nova ulaganja.

Sve površine imaju zaštićene od tuče i navodnjavanje kišnicom koju skupljaju u vlastitim rukama iskopani bazen. OPG Šafarić iz Gornjeg Koncovčaka 30. obljetnicu obiliježava s proizvodima visoke kavoće i jasnom vizijom razvoja i poslovanja i primjerom kojeg hrabri mogu slijediti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije