VIDEO Priča iz Preloga – Međimurci potvrđuju da su ispred vremena

Za tri mjeseca sva će kućanstva u Hrvatskoj morati razdvajati otpad, inače slijede kazne. Većina Hrvatske zato sada muku muči s pitanjima: kako to izvesti, kada će dobiti dodatne kante, gdje ih smjestiti i tko će ih nadzirati i koliko će to sve koštati.

A u Međimurju su takve brige već davno iza njih. U gradu Prelogu otpad razdvajaju već deset godina. Ne samo da ga razdvajaju nego ga vraća u prvobitno stanje boljeg nego što je ikad bio.

‘Otpad su najteže naučili razvrstavati baka i djed jer nekada se otpad nije razvrstavao nego se zajedno bacao na gnojište’, priča za RTL Branka Podgorelec iz Preloga.

Ali danas ga razvrstava svako kućanstvo u Prelogu. U žutu kantu ide pet ambalaža ili plastična ambalaža. To su različite boce koje se ne skupljaju, plastične vrećice. Plava je papir, od novinskog papira, kutija, kutija od lijekova. U smeđu kantu ide biorazgradivi otpad, granje, lišće, svi plodovi prirode bez puno sjemenki. Dakle, sve ono što se nađe u dvorištu. I u crne kante ide sav ostali otpad, mi ga zovemo – smeće. Dakle, ono što se ne da reciklirati, pokazuje Branka.

“Dogodi se nekad da krivo baciš, ali kad otvoriš kantu i vidiš da je nešto krivo, nije ti teško premjestiti u drugu kantu”, kaže Branka.

I tako već deset godina. Tisuće stanovnika Preloga strpljivo reciklira gotovo šezdeset posto otpada, po čemu su među najboljima u Hrvatskoj. A tajne – nema.

“Jedan sustavni desetogodišnji rad je doveo do toga da i mala djeca koja idu u osnovnu školu upozoravaju svoje roditelje što ide u koju kantu i to je u biti najveća vrijednost, ta jedna edukacija, buđenje svijesti od djeteta u vrtiću do onog najstarijeg umirovljenika i mislim da smo u tome napravili jedan veliki iskorak”, ističe gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek.

Građani su kante dobili besplatno. Oni koji otpad razvrstavaju bez greške dobivali su nagrade, a oni koji ne recikliraju pravilno – žute i crvene kartone. Računi za odvoz smeća manji su za desetak kuna. A sve što se skupi završava u reciklažnom dvorištu u kojem se godišnje prikupi sedam tisuća tona otpada.

“Vrijedni glomazni otpad dođe tu, mi ga nastojimo obnoviti i kroz naš centar za ponovnu uporabu prodati zainteresiranim strankama. Centar sad radi već pet mjeseci i puno toga se već prodalo, na primjer 200-tinjak stolica, bilo je i namještaja, raznih predmeta, slika”, otkriva Siniša Radiković, direktor komunalnog poduzeća PRE-KOM.

“Sve što je došlo iz otpada, mi smo ga tu sredili, obnovili, mijenjamo spužve, šmirglamo i lakiramo i vi dobijete stolicu koja je na primjer dva puta ili čak tri puta jeftinija. Do prije pet mjeseci sve je to završavalo na odlagalištima. Koliko znam trenutno je jedini centar, ali imate ih u Europi preko osam tisuća, najviše u Engleskoj, ali ima u svim europskim zemljama, u Sloveniji na primjer jedno desetak”, kaže Radiković.

Otpad su bile i knjige. Što s njima sad? “Ljudi bacaju te knjige u plavu kantu za papir, mi to vadimo u sortirnicu, jer ne želimo da to ne ode u Kinu i Sloveniju kao stari papir nego to dovezemo tu. Tu se mogu kupiti slikovnice i knjige – deset kuna kilograma. I prodaje se dosta. – A odjeća? – Odjeća je 30 kuna kilogram. Kupuje se i to”, ističe direktor komunalnog poduzeća.

Pogledajte priču iz Preloga.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije