DEMOGRAFIJA Do 2031. nestat će grad veličine Murskog Središća

Rezultati projekcija demografskih kretanja u Hrvatskoj s pravom uključuju znak za uzbunu. Hrvata je sve manje, stanovništvo je sve starije, a trendovi iseljavanja mladih ljudi, koji su posebno izraženi unatrag godinu dana, dodatno pogoršavaju ionako lošu demografsku sliku.

I dok je u pojedinim dijelovima Hrvatske, posebno u Slavoniji, situacija uistinu izmakla kontroli, sjever Hrvatske unatoč negativnim projekcijama kretanja broja stanovnika još nije dosegnuo kritičnu točku.

Prema podacima s posljednjeg popisa stanovništva iz 2011. godine, u Međimurskoj županiji je živjelo 113.804 stanovnika. Ta bi se brojka prema demografskim projekcijama u idućim razdobljima trebala smanjivati. Tako se predviđa da će u Međimurju već 2021. godine živjeti oko 2350 stanovnika manje, dok bi ta brojka do 2031. godine trebala narasti na čak 6300, što je jednako gradu veličine Murskog Središća, javlja Regionalni.com.

Iako se ove prognoze u praksi i ne moraju ostvariti, barem ne u ovakvom obliku, uzimajući u obzir sve aktualne parametre, ovakav scenarij ipak je najizgledniji.

Dosadašnja demografska kretanja, kao i njezine buduće projekcije, također pokazuju potencijalnu potražnju u sektorima koji su usmjereni na dijete, npr. rodilišne odjele bolnica, zdravstvenu zaštitu djece, vrtiće i škole, ali i one sektore industrije, kulture i trgovine koji zadovoljavaju potrebe djece, mladeži, ekonomski aktivnog stanovništva i starijih osoba.

A prve posljedice smanjenja broja stanovnika u Međimurskoj županiji već su vidljive. Naime, poslodavci sve češće imaju problem oko pronalaženja dovoljnog broja kvalificiranih radnika. Tome treba pridodati i činjenicu da je u Međimurju plaća znatno ispod državnog prosjeka.

– Gospodarski pokazatelji daju nam za pravo da budemo zadovoljni dosadašnjim razvojem i pozitivnim brojkama, no uvijek trebamo težiti boljem. Za svaki problem postoji rješenje do kojeg možemo doći zajedničkom suradnjom, te trebamo stvoriti još uspješniju i kvalitetniju sredinu sa zadovoljnim i motiviranim radnicima.

Županijska vlast ne može izravno utjecati na visinu plaće, ali ono što možemo i na čemu radimo je stvaranje uvjeta u kojima će poslodavci imati itekako interesa radnicima povećati primanja – prokomentirao je međimurski župan Matija Posavec.

Treba istaknuti i da su predviđanja kretanja broja stanovnika rađena prije početka intenzivnih iseljavanja koja su zahvatila Hrvatsku, piše Regionalni.com.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije