SUFINANCIRANJE projekata udruga za zaštitu potrošača

Na Kolegiju gradonačelnika i načelnika Općina Međimurske županije, Razvojna organizacija zaštite potrošača je danas prezentirala pilot projekt ‘Mobilnog savjetovališta potrošača’ koji provodi Društvo ‘Vukanovčar’ u sklopu projekta ‘Obaviješten ne luta 2017.’ koji je prihvaćen na Javnom natječaju za financiranje projekata udruga za zaštitu potrošača Međimurske županije te predstavila model zajedničkog sufinanciranja projekata udruga za zaštitu potrošača.

U ime ROZP nazočne je pozdravila Zamjenica predsjednice Sanja Keretić, izjavivši zahvalnost Županu i Međimurskoj županiji što je omogućila prezentaciju na Kolegiju gradonačelnika i načelnika Općine.

ROZP je podsjetila da su lokalne samouprave obavezne vršiti informiranje i edukaciju potrošača te organizirati savjetovanje potrošača i prvi je puta javnosti prikazala mogući model sufinanciranja udruga za zaštitu potrošača.

Takvo zajedničko sufinanciranje u kojem sudjeluju sve lokalne samouprave preko jednog zajedničkog Javnog natječaja koji raspisuje i vodi županija predstavlja novost u financiranju projekata udruga za zaštitu potrošača i ima niz prednost u provođenju jedinstvenog i sveobuhvatnog projekta informiranja i savjetovanja potrošača Prezentaciju zajedničkog sufinanciranja projekata udruga za zaštitu potrošača prikazao je Željko Tomašić, savjetnik za zaštitu potrošača i predsjednik Kluba potrošača ROZP, te voditelj Savjetovališta za zaštitu potrošača Međimurja.

Kroz prezentaciju je prikazao da zajednički oblik sufinanciranja projekata udruga za zaštitu potrošača ujedno predstavlja i pomoć županije lokalnim samoupravama na implementaciji Zakona o zaštiti potrošača i Nacionalnog programa zaštite potrošača, a prednosti su: neovisni nadzor provedbe projekata, transparentni nadzor trošenja sredstava, izbjegavanje dvostrukog financiranja te održivost projekta.

Na taj način županija administrativno rasterećuje lokalne samouprave, poštuje se Zakon o zaštiti potrošača provodi Uredba o financiranju udruga iz javnih izvora te stimulira izvrsnost.

‘Mobilno savjetovalište’ je pored savjetovanja korištenjem digitalnih tehnologija ujedno i oblik neposrednog savjetovanja potrošača po načelu ‘K potrošaču’ tj. savjetnici po zahtjevu lokalnih samouprava koje sufinanciraju projekt dolaze na lice mjesta i daju potrošačima potrebne informacije i savjete kako zaštititi svoja potrošačka prava.

Tako potrošači iz udaljenih dijelova županije ne moraju neposredno dolaziti u dosadašnje Savjetovalište za zaštitu potrošača Međimurja, a pomoć ugroženim kategorijama (starije i nemoćne osobe i invalidi) bila bi moguća i u domu potrošača.

Tomašić je apostrofirao da je takav oblik sufinanciranja i provođenja projekata udruga za zaštitu potrošača prihvaćen od Međimurske županije, te da ima punu potporu Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, kao resornog ministarstva za zaštitu potrošača i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, pa je potrebna još samo dobra volja svih lokalnih samouprava, a na korist svojih građana/potrošača.

Ujedno s ovim projektom i načinom sufinanciranja Međimurska županije postaje predvodnica u organizaciji i implementaciji hrvatskih pozitivnih zakona i propisa iz područja zaštite potrošača, kao i provedbe Politike zaštite potrošača, kao prioritetne Politike Europske unije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije