SELNICA Nitko neće u grobare, a besposlenih koliko hoćeš

Nakon što je sredinom kolovoza, dosadašnji vrlo kvalitetan grobar, zbog obiteljskih i drugih osobnih problema dao otkaz na radno mjesto, Općina Selnica je 23. kolovoza 2017. godine raspila Natječaj za radno mjesto grobara, a zadnji dan za podnošenje prijave bio je 30. kolovoza ove godine.

Na veliko iznenađenje i žalost Općinske uprave i Uprave groblja do zaključenja natječajnog roka, na natječaj se nije nitko prijavio. Stoga, općina raspisuje novi Javni natječaj za mjesto gorbara na selničkom groblju, za kandidata, uza sve zakonske propise i dodatne olakšice u slučaju gužvi na groblju, odnosno pogrebu.

Načelnik Općine Ervin Vičević, poziva nezaposlene i druge osobe da se jave na natječaj jer posao nije pretežak, plaća je dobra, a moguće su i druge pogodnosti za onog koji kvalitetno obavlja grobljanske i druge komunalne poslove.

Kao i u mnogim drugim primjerima i ovdje nailazimo na ironiju svagdašnjice. Stalno se govori kako nema posla, kako je ako već postoji slabo plačen i slično.

Autor ovog članka situaciju u Selnici poznaje vrlo dobro, i zna kako se ponekad nakupi dosta posla (više sprovoda u dva – tri dana) jer općina i župa su velike i tako se za grobara nakupi puno posla fizičkog, ali i verbalnog, jer, treba priznati, ljudi su prepuni nerealnih i nepotrebnih želja i očekivanja (do(u)nošenje kave, mobiliranja, pića, cigareta, tiskovina) u mrtvačnicu, što i nije u skladu s propisima.

A još manje s običajima i kulturom. U svim takvim sistuacijama intervenirao je Vičević, zatražeći pomoć iz druge sredine i svaki put je sve riješeno, bez posebnog opterećenja, ili sankcija prema gorbaru, ako nešto nije na vrijeme obavio.

A isto tako korisnici usluga, veliki broj njih, kada isplaćuje obveze ‘nekaj i grobaru v roke porine’, tako da je na kraju sve dobro plačeno. Isto tako za normalne ljude, posao grobara nije sirotinjski ili manje vrijedan posao.

Dapače, statusan i o grobaru se lijepo misli i dobro govori. Zato je čudno kako nitko neće biti grobar, tu blizu doma svoga, nego radije ‘leti’ u Austriju i za nekoliko eura više radi sve i svašta. Stoga, papir u ruke i pišite zamolbu, posao čeka, odmah i za plaću u roku mjesec dana, sa svim ostalim pogodnostima. Potvrđujem odgovorno, grobar u Selnici je kultno zvanje!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije