MEĐIMURJE ima najkvalitetniju pitku vodu u Hrvatskoj!

Stanovnici Međimurske županije piju najkvalitetniju vodu u Hrvatskoj. Proizlazi to iz izvješća o zdravstvenoj ispravnosti vode za ljudsku potrošnju u Republici Hrvatskoj za 2016. godinu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

U sklopu monitoringa izvorišta vode za piće, dakle neprerađene (sirove) vode, lani je na području cijele Hrvatske uzet 371 uzorak, od čega osam uzoraka u Međimurskoj županiji. I dok je u, primjerice, u Ličko-senjskoj županiji gotovo 95 posto uzoraka vode bilo neispravno, a u Primorsko-goranskoj dvije trećine uzoraka, u Međimurju su svi uzorci bili kemijski i mikrobiološki ispravni, piše Regionalni.com.

– Od ukupno uzetih uzoraka vode 59,8 posto nije odgovaralo zahtjevima zbog jednog ili više parametara analiziranih u uzorcima. Postotak neodgovarajućih uzoraka sezao je od 0 posto u Međimurskoj županiji do 100 posto u Brodsko-posavskoj, Zadarskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji – istaknuto je u izvješću Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Osim iz izvorišta, analizirali su i vodu za ljudsku potrošnju u javnoj distribucijskoj mreži, odnosno pitku vodu koju u svojim domovima koriste građani. U Međimurskoj županiji uzeta su 44 uzorka, a svi su bili zdravstveno ispravni.

Ovakvi rezultati testiranja uzoraka velika su pohvala Međimurskim vodama, koje vode brigu o kvaliteti vode koja dolazi korisnicima u njihova kućanstva. – Ovako dobra kvaliteta vode rezultat je dugogodišnje brige i praćenja kvalitete vode od izvorišta do potrošača te dosljedne primjene HACCP sustava. Međimurske vode imaju integrirani sustav upravljanja kvalitetom i okolišem, a unutar toga i sustav upravljanja sigurnošću vode za ljudsku potrošnju.

Svakodnevno se preventivno održava vodovodna mreža, što uključuje odzračivanje i ispuštanje voda na krajnjim točkama naselja. Redovito se u vlastitom laboratoriju uzorkuju i analiziraju vode iz zdenaca, vodospremnika i na mrezi. Ukupno u 2016. godini analiziran je 951 uzorak vode iz vodoopskrbnog sustava Međimurske županije. Godišnje izvješće o kvaliteti vode, kao i pojedini nalazi mogu se vidjeti na internetskim stranicama Međimurskih voda – rekao je za Regionalni.com Vladimir Topolnjak, direktor Međimurskih voda.

Ukupna duljina vodova iznosi 1.066 kilometara i time je pokriveno cijelo Međimurje. Na vodoopskrbni sustav Međimurske županije priključeno je 35.000 domaćinstava.– U Međimurju svi stanovnici županije imaju mogućnost priključenja na sustav javne vodoopskrbe. Lokalni vodovod u Hlapičini još je u manjoj mjeri u upotrebi kod nekih potrošača, a1i je svake godine takvih potrošača sve manje, s obzirom na to da je u naselju Hlapičina izveden javni vodoopskrbni sustav te se domaćinstva priključuju na njega – dodaje direktor Topolnjak.

Besprijekorni rezultati kontrole kvalitete uzoraka vode koja se koristi u domaćinstvu posljedica su neprestanih ulaganja u nove tehnike i tehnologije. Kako bi korisnici usluga Međimurskih voda i dalje mogli biti sigurni u visoku kvalitetu vode za piće, ova tvrtka nastavlja s realizacijom velikih planova za ulaganja.

– U planovima za modernizaciju vodoopskrbnog sustava je nastavak radova na Sjevernom magistralnom vodovodu u Čakovcu te izgradnja Južnog magistralnog voda. U planu su i magistralni vodovod Selnica – Vrhovljan te magistralni vodovod Mala Subotica – Orehovica. Također, u planu su i novi vodospremnici u Čakovcu i Frkanovcu te vodotornjevi Bukovec, Kotoriba i Dekanovec – zaključio je Topolnjak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije