HRVATI plaćaju najveće poreze na svijetu!

ZNATE li u kojoj zemlji na svijetu ćete na zaradu od 100.000 dolara platiti najveći porez? U Hrvatskoj! Tako barem tvrdi ugledni časopis The Economist koji je napravio obračun na temelju podataka iz srpnja ove godine, piše index.hr.

The Economist je u svoj izračun uključio ukupno 81 zemlju, a sasvim očekivano su na vrh ljestvice zasjele europske zemlje. Nažalost, Hrvatska predvodi kolonu. Prema grafu objavljenom na internetskim stranicama The Economista, Hrvati na zaradu od 100.000 dolara moraju platiti oko 54 posto poreza, od čega veći dio (oko 34 posto) otpada na porez na dohodak, dok se ostalo naplaćuje u doprinosima.

“Nadolazeći dugovi i demografska kriza mnoge su svjetske vlade prisilile da potraže dodatni izvor prihoda. No, neke vlade imaju znatno manje prostora za povećanje poreza od drugih”, ističe The Economist.

Najviše prostora za dodatno oporezivanje imaju zemlje u kojima se nalaze veliki bankovni centri ili države koje svoju ekonomiju temelje prvenstveno na nafti. Europske države, s druge strane, teško si mogu priuštiti luksuz teroriziranja građana s dodatnim porezima.

Na drugom mjestu grafikona, nakon Hrvatske, nalazi se Mađarska, čiji građani na 100.000 dolara profita ukupno plaćaju oko 48 posto poreza, odnosno oko šest posto manje nego Hrvati! No, u Mađarskoj se plaća veći porez na dohodak nego u Hrvatskoj, dok se znatno manje izdvaja za doprinose. Među azijskim državama najviše rangira Indija sa 39 posto, dok su Njemačka, Francuska i Turska na oko 35 posto. S tim da je posebno uočljivo kako je Francuska jedina zemlja na listi u kojoj na doprinose otpada jednaki postotak (oko 20 posto) kao u Hrvatskoj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije