STAMBENI KREDITI Građanima jača zaštita u odnosu sa bankama, ali ipak ne svima

Ako klijent u roku od 14 dana od sklapanja ugovora o kreditu odluči odustati od kredita, moći će to učiniti bez navođenja razloga. Ako, pak, odluči ranije zatvoriti svoje dugovanje prema banci, banka ga više neće moći sankcionirati naplatom izlazne naknade, piše Jutarnji.hr.

Neke su to od novina koje hrvatskim potrošačima donosi konačan prijedlog zakona o stambenom potrošačkom kreditiranju, koji je Vlada u četvrtak uputila u drugo saborsko čitanje. U Banskim dvorima ističu da se novi zakon donosi u cilju bolje zaštite potrošača, te daljnjeg usklađivanja s propisima EU.

– Cilj nam je postići veću zaštitu potrošača – poručio je ministar financija Zdravko Marić.

Novi tekst zakona o stambenom potrošačkom kreditiranju, koji su Banski dvori usvojili u četvrtak, uvodi jaču zaštitu dužnika u nekoliko područja. Prije svega, daje im se mogućnost da u roku od 15 dana usporede ponudu banaka kako bi mogli donijeti za sebe najpovoljniju odluku.

Nadalje, osim mogućnosti da se u sljedećih 14 dana predomisle, kao i da, bez penalizacije, ranije zatvore kredit, uvodi i ‘walk away’ klauzulu, po kojoj banka s dužnikom može ugovoriti da se prijenos vlasništva nad instrumentom osiguranja stambenog kredita (nekretninom) na banku smatra potpunim ispunjenjem obveza dužnika.

Više pročitajte na Jutarnji.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije