NAKON POPLAVE Općinski sud počeo s radom, ali štete su velike

U ponedjeljak, 14. kolovoza izvijestili smo o poplavi u prostorijama Općinskog suda u Čakovcu, zbog čega sud nije radio nekoliko dana. U potkrovlju zgrade je puknula cijev i sve je bilo poplavljeno, zbog čega nisu radili telefoni i računala, a isključena je bila i električna energija.

>>> FOTO Općinski sud u Čakovcu ne radi zbog poplave

Sud je počeo s radom 16. kolovoza, a prvih tjedan dana stranke su se upućivale na stražnji ulaz u zgradu jer je ulaz s prednje strane bio onemogućen zbog velike koncentracije vlage zbog rada odvlaživača i opasnosti od pada žbuke ili dijelova stropa u ulaznom prostoru suda.

Od opreme, uslijed poplave je uništeno 11 računala, printeri, dva fotokopirna aparata i dva skenera. Ujedno je uništen namještaj u uredu predsjednika suda, tajništvu, jednoj sudnici, djelomično u drugoj sudnici te u ovršnom i izvanparničnom kancelu.

Prvih tjedan dana rad sa strankama u ovršnom i izvanparničnom kancelu odvijao se u drugim prostorijama, a s obzirom da su u istim prostorijama smješteni spisi (u kalendarima i ročištima) i to preko 1000 komada, službenici su se nakon tjedan dana vratili u svoje prostorije, na vlastito inzistiranje kako bi bili efikasniji i ažurniji u radu.

Prostorije Zemljišnoknjižnog odjela u Čakovcu koje su oštećene ne služe za prijem stranaka te su stranke, osim prvog dana kada je zbog prekida veza onemogućen rad cijelog suda, već narednih dana mogle dobivati zemljišnoknjižne izvatke, predavati podneske i nije bilo nikakvog zastoja u radu.

U prostorijama koje su zahvaćene poplavom oštećeni su i prozori, tako da se neki ne mogu otvarati. Prostorije koje su oštećene na prvom katu suda (ured predsjednika, tajništvo, sudnice) nisu u uporabi. Izvršeno je bušenje stropa i podova te je utvrđeno da zbog velike vlage treba mijenjati podove, dok će se stropovi pokušati sanirati sušenjem.

Isto tako, s ulične strane suda je počela otpadati žbuka radi čega je zatraženo postavljanje građevinske skele na nogostup kako bi se zaštitile stranke, zaposlenici suda i prolaznici.

Dio spisa je sukladno preporuci Državnog arhiva stavljen na hlađenje na -11 stupnjeva kako bi se spriječilo propadanje navedene arhivske građe te će se isti trebati dostaviti Državnom arhivu radi sanacije.

Voda na sudu trenutno nije za piće, zbog čega su nabavljeni aparati s vodom za zaposlenike suda, a u tijeku je ispitivanje kakvoće vode i zraka. Iz svega navedenog, razvidno je da je došlo do velike štete te je angažiran sudski vještak radi utvrđivanja postojećeg stanja i prijedloga mjera za sanaciju.

S Općinskog suda u Čakovcu zahvaljuju djelatnicima vatrogasne postrojbe Čakovec, koji su se u izuzetno kratkom roku odazvali pozivu i došli na sud po obavijesti o poplavi, djelatnicima Crvenog križa i gospodinu Valkaju koji su odmah 14. kolovoza došli na sud, posudili odvlaživače, škrinju za spise te kombi vozilo za prijevoz računalne opreme iz Zagreba.

Gospodinu Grabaru zahvaljuju jer je odmah po pozivu došao pregledati električne instalacije i nakon toga nekoliko dana bez poziva dolazio na sud provjeravati sigurnost istih, kao i gospodinu Matoteku koji je na traženje suda za utvrđivanjem štete angažirao ekipu stručnih osoba i koordinirao njihov rad.

Predsjednica suda Jasna Vehtersbah-Stojan zahvaljuje i svim djelatnicima Općinskog suda u Čakovcu koji su kroz proteklo razdoblje radili u otežanim uvjetima, a da to nije dovelo do zastoja u poslu. Zahvale je uputila i djelatnicima koji su izvan radnog vremena, tijekom noćnih sati, vikenda i blagdana, kroz svaka dva sata dolazili na sud radi kontrole te svima koji su uz svoje radne obveze pomagali oko sanacije nastale štete.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije