MURSKO SREDIŠĆE TRPI Vrućine, gust promet i nepoštivanje propisa u glavnoj ulici

Obećanjima unatoč i ministra prometa Olega Butkovića, i gradonačelnika Dražena Srpaka i prosvjeda dvjestotinjak osoba, promet na graničnom prijelazu Mursko Središće – Petišovci te naseljima Štrukovec i Mursko Središće nije promijenjen na bolje i još je veći nego prije i sve prijeteći sudionicima u prometu, žiteljima i građevinama uz ovu međunarodnu prometnicu.

Podsjećamo kako su i ministar i gradonačelnik obećali s 1. srpnjem 2017. zabranu ili barem ograničenje prometa teških kamiona kroz Štrukovec i Mursko Središće. I ovih ljetnih dana kada sprave za mjerenje temperature zraka pokazuju i 40 stupnjeva celzijeva, broj kamiona i drugih vozila se ne smanjuje nego znatno je u porastu.

Prema podacima Policijske postaje Mursko Središće u srpnju je granični prijelaz, a time samim i spomenutim naseljima prešlo 112.969 vozila, odnosno 12,51 posto više nego u lipnju kada ih je bilo 93.577. U srpnju je u tim vozilima bilo 345.068, a u lipnju 278.983 putnika.

Ovo je razumljivo jer Murskim Središćem i Štrukovcem sada prolaze turisti koji odlaze na Jadransko more ili druge destinacije. Osim gustoće prometa stanje kvari i nepoštivanje ograničenja brzine od 40 kilometara na sat, jer najveći broj vozača ne mari za ovu brzinu, nego je često puta gotovo udvostruči. Danas u četvrtak oko 11 sati, od 20 vozila koja su prošla pokraj mjerača (pokazivača) brzine, njih 19 ih je vozilo većom brzinom od dozvoljene i to gotovo podjednako oni s hrvatskim kao i stranim registarskim oznakama na vozilima.

Policijska postaja Mursko Središće nadzire i Granični prijelaz Sveti Martin na Muri, kojeg je u srpnju prešlo 7.491 vozilo, a u lipnju 7.654 što je smanjenje za 2,12 posto. U srpnju je granicu prešlo 13.767 osoba, a u lipnju 12.044 osoba što je povećanje za 12,1 posto.

Unatoč ovim nesnonim uvjetima nema prometnih nesreća što je pravo čudo, a uistinu ogromne zasluge za to pripadaju policajcima koji revno nadziru promet i djeluju (interveniraju) u svakom im mogućem trenutku. Vozači bi trebali više misliti i paziti na sebe i druge sudionike u prometu, a ne o uštedi nekoliko desetaka eura.

O političarima je riječi uzalud trošiti, jer ovaj problem nije započeo s Butkovićem i Srpakom, a kako stvari idu s njima neće niti završiti. Do rješenja ovog problema žiteljima ovog dijela Hrvatske, koju iz dana u dan napušta sve više njezinih kćeri i sinova, preostaje samo da se pouzdaju u Gospu Karmelsku, kralja Ladislava, kralja Stjepana, Mariju kraljicu, policiju i sreću. O štetama na kolnicima, nogostupima, ogradama i fasadama mogla bi se napisati knjiga.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije