Lageri su jedna od tri osnovne skupine piva, a u lagere spadaju hellesi, marzeni, bockovi, kao i pilsneri koji su i najčešći
Svaka čast aleovima! Njihove arome i okusi spadaju u nešto najljepše što se može probati kada se o pićima radi. No nemojmo ipak tako olako zaboraviti lagerska piva. Lageri su jedna od tri osnovne skupine piva, kako ih dijeli The Beer Academy, uz njih tu su i aleovi te lambici, ono što kolokvijalno volimo nazvati kiselim pivima. Razlika između aleova i lagera jasna je, radi se o kvascu, odnosno fermentaciji, gdje su lageri piva donje, a aleovi gornje fermentacije.
Aleovi fermentiraju na višim, a lageri na nižim temperaturama. Uz to, za aleove treba i znatno manje vremena nego za lagere jer, kao što im ime kaže, traže dulje odležavanje. Nije tajna kako se radi o najprodavanijim pivima u svijetu.
U grupi lagera, dakako, postoje i različiti stilovi, poput pilsnera, hellesa, marzena, bockova. Najčešće takvo pivo koje ćete pronaći jesu pilsneri. Razlika je u mirisima i okusima očita, ale je punijeg tijela i znatno intenzivnijih okusa i mirisa, lager pitkiji sa slabijim aromama i okusima. Imaju i manje alkohola te su gaziraniji od ale piva.
Na Večernjakov testni stol u Craft Roomu na zagrebačkoj Opatovini, jednom od najpoznatijih lokala za zanatska piva u nas, stiglo je šest domaćih craft lagera. U ocjenjivanju im je, kao i ranije, pomogao dr. sc. Srđan Lisac, prvi naš pivski sommelier po cijenjenoj školi The Beer Academy, u čijem se Centru za kontrolu prehrane održavaju tečajevi na kojima se možete bolje upoznati sa svijetom piva.
Na stolu se našlo i Međimursko pivo Lepi Dečki.
‘Čakovečki pilsner vrlo je bistre jantarne boje s čvrstom debljom pjenom. U aromama pristojnog intenziteta prisutni su žitarice, kruh, slad, nešto karamele, pa onda biljna aroma, no i ponešto neobičan okus nalik metalnom kao posljedica pogona iz kojeg je ovo pivo stiglo, Pivovare Daruvar.
No ovo je i ponajbolje ovakvo pivo tamo proizvedeno. U okusima toga nema, ponove se žitarice, slatkoća, karamela, a novitet su zemljani te okus grožđica. Sve je solidnog balansa, cijenilo bi se više gaziranosti, možda i svježine, no sve u svemu riječ je o pitkom pivu s kojim nećete pogriješiti.
Za one kojima ipak nedostaje hmelja u kombinaciji s pitkosti lagera te ne žele više alkohola, tu je logično rješenje. Ohmeljeni ili popularno ‘hoppy’ lageri su s više hmelja pri čemu nema nekih pravila, sasvim je na pivaru da odredi kako će to pivo na kraju izgledati’, napisano je o ovom pivu.