MEĐIMURSKI KRUMPIR je fantastičan, uskoro i njegov festival

Hrvatsko, a sve više i strano tržište prepoznaje i cijeni međimurski krumpir, ali iznad svih je ‘Belički kalamper’ koji je proslavio i Belicu i Međimurje, te je danas zaštićeni hrvatski proizvod, a ima i svoj festival

Početak je kolovoza, mjeseca u kojem će se pobrati ranokasne sorte krumpira na međimurskim, posebice beličkim poljima. Ujedno, kolovoz je mjesec u kojem se održava Festival krumpira (kalampera) u čast i spomen poljoprivrednoj kulturi, koja je u proteklih 30-tak godin apromijenila lice i sliku Međimurja, poglavito područja Belice, Male Subotice, Svetog Roka i Murskog Središća.

Na međimurskim poljima, poglavito kod i u Belici, u tijeku je berba srednje ranih sorti krumpira, a potom slijedi glavna berba, a to su srednje i kasne sorte, koje zauzimaju i najviše poljoprivrednog zemljišta pod ovom kulturom. Zahvaljujući iskustvu, odabarnim sortama, visokoj tehnologiji i suradnjom sa Savjetodavnom poljoprivrednom službom u Čakovcu, posebno s njezinim voditeljem mr.sc. Miloradom Šubićem, unatoč vrlo nepogodnim vremenskim prilikama, krumpir je u dobroj kondiciji, kvalitetan, zdrav, te samo s nešto manjim prinosima, upravo zbog sušnog razdoblja te velikih vrućina.

Međimurski su proizvođači krumpira 2000. godine osnovali Udrugu međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira. Danas, 17, godina kasnije više nego jasno je kako je udruga ispunila očekivanja međimurskih proizvođača krumpira, poglavito u dijelu njegove zaštite na tržištu, a uskoro će ‘Belički kalamper’ biti zakonom zaštićeni brend, za što je već Ministarstvo poljoprivrede, udruzi doznačilo 30.000 kuna.

Kakva je situacija s ovogodišnjom proizvodnjom i trženjem, te o nadolazećem Festivalu krumpira u Belici za eMedjimurje govore, Damir Mesarić, predsjednik Udruge međimurskih proizvođača merkantoilnog krumpira i Dragutin Taradi, član udruge, raniji njezin predsjednik i jedan od većih proizvođača krumpira u Međimurju.

Zbog nepovoljnih vremenskih neprilika prinosi manji

U odnosu na prošlu godinu kada su prinosi bili vrlo dobri, odlični čak, već sada je jasno kako će oni biti manji za oko 30 posto, za što su krive visoke temperature zemljišta od početka sadnje pa sve do skoro samog kraja srpnja, što je kod krumpira (biljke) izazvalo šok. No ono što je važno, poglavito za potrošače našeg krumpira, on je kvalitetan i sigurno će ga biti dovoljno, a mi pak nećemo brinuti kamo sa zalihama, naglašava Damir Mesarić, prvi čovjek međimurskih krumpiraša.

– Vrlo smo zadovoljni što smo puno učinili na plodoredu, jer priznajem, jedno vrijeme se o njemu nije previše vodilo brige, pak smo dobili bolesti, štetnike i nametnike. Hvala Bogu to je iza nas i sada imamo zdrave biljke i gomolje, a gotovo ništa ili samo malo nametnika i štetnika poput krumpirove zlatice.

Dovoljno je kazati kako smo do sada obavili samo četiri (4) tretiranja, a na primjer u Nizozemskoj ih je već šesnaest, a kao, oni su primjer zdrave hrane u Europi. Mnogo je krumpira u Hrvatskoj, Europi i Svijetu, ali samo jedan je belički kalamper i Belica je lider, kada je u pitanju i kada je riječ o krumpiru, jasno kaže Dragutin Taradi, vrsni krumpiraš i znalac u ovoj grani poljoprivrede.

Festival krumpira 26. kolovoza

Krumpir u Međimurju i poglavito u Belici je proizvod koji okuplja ljude, od kojeg i za kojeg ljudi žive, o njemu se govori na svakom koraku, on se nalazi u općinskom grbu, ima svoj spomenik, svoju himnu (pjesmu) i svoj festival. A upravo je festival krumpira koji se u Belici održava od 2000. godine, događaj koji okuplja proizvođače, struku, potrošače i političare, koji razgovaraju o svim dobrim i slabim stranama krumpiraštva i treba priznati kako je do sada bio uspješan, da će tako biti i u budućnosti, a Mesarić kaže:

– Ove godine festival krumpira biti će u Belici, 26. kolovoza s početkom u ranim popodnevnim satima, a na njega smo pozvali i Tomislava Tolušića, ministra poljoprivrede. Dulje vrijeme razmišljam(o) kako bi festival trebao trajati dva dana, od kojih bi prvi bio na razini stručnih predavanja, a drugi kulinarski i zabavni.

Razloga za to ima i vjerujem kako ćemo o tome odluku donijeti vrlo brzo. Ove godine je 10. obljetnica postavljanja Spomenika krumpiru u Belici, kojeg je podigla Općina Belica, čiji načelnik ZvonimirTaradi, u ovom trenutku, kada je aktualan odlazak mladih u strane zemlje u potrazi za poslom, kaže: – Naša mladež ne mora odlaziti iz Belice i uistinu ne odlazi bez velikih i opravdanih razloga.

Ona vidi kako se baviti krumpirom, živjeti uz i za njega vrijedi ostati u Belici, gdje većina ljudi radi s krumpirom i stjeće imovinski korist i nova saznanja. Krumpir se u Međimurju uzgaja na oko 2,5 tisuća hektara, od kojih više od 40 posto u Belici, a krumpirom se bavi 800 proizvođača, koji primjenjuju gotovo čisto prirodna (ekološka) zaštitna sredstva, na čemu su im posebno zahvalni pčelari, a naravno i potrošači – poznavatelji vrhunske kakvoće.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije