VIDEO Na sjeveru Hrvatske nema prosjeka plaća višeg od 4.000 kuna

Projekt Slavonija, kojim Vlada planira poboljšati život Slavonaca, zaustaviti iseljavanje i vratiti industriju, htjeli bi i u drugim županijama. Kao i obično najpoduzetniji su u sjeverozapadnoj Hrvatskoj gdje i inače nije tako loše. Trojica župana – međimurski, varaždinski i krapinsko-zagorski udružili su se u projekt Sjeverna Hrvatska.

Kad smo izlazili na referendum o pristupanju EU, Međimurska županija sve nas je zasjenila. I to ne samo što ih je najviše u Hrvatskoj izašlo, nego i zato što ih je više od 75% bilo – za.

Jer oni i jesu u Europi. Osnovnoškolci imaju besplatne udžbenike, srednjoškolci karte za autobuse, a pioniri su i u onome za čime mnoge županije plaču – 42 posto svog otpada – razdvajaju. Hrvatski je prosjek jedva 16 posto.

“Normalno da je lijepo. Ja sam bila vani, ovdje je baš lijepo. Sve je lijepo, od ovog zelenila do ljudi, meni se tu sviđa”, kaže nam građanka Čakovca Katarina Grabar.

Samo ih je devet posto nezaposleno, gospodarstvo nikad nije bilo u minusu, a 88 posto proizvedenoga – izvoze.

“Nije med i mlijeko, ali trudimo se zahvaljujući ljudima koji su radišni i svojim rukama stvaraju da doprinesu jačanju regije jer je svaka regija jaka koliko ulažete u nju”, kazao nam je međimurski župan Matija Posavec.

Unatoč svemu – od Zagreba su udaljeni svjetlosnim godinama. I to ne samo time što im je prosječna plaća 19% manja, pišu Vijesti.hr.

Međimurcima vlakom iz Zagreba do Čakovca treba više od tri sata. Usporedbe radi – iz njihove redakcije u Zagrebu autom do željezničkog kolodora u Čakovcu, iako je po cestama bila gužva – stigli su za sat i 20 minuta.

Zato zajedno s Varaždinskom i Krapinsko-zagorskom županijom sporazumom kreću u razvoj sjevera.

1. cilj – u prometnu strategiju uvrstiti željezničku prugu koja bi Zagreb – Čakovec vozila 50 minuta.

“Pomoglo bi nam da je brže”, potvrđuju nam građani.

“Svakako bi bilo bolje da je brža povezanost prometa.”

Zagreb – Zaprešić – Zabok već postoji, treba napraviti spoj s Krapinom i Varaždin – Čakovec ne bi bio nikakav problem.

Planiraju i novu brzu cestu jer ovom koja do sada spaja te tri županije dnevno, izračunali su, prolazi 17 000 automobila. I to tik uz kuće. Cesta bi prvo spojila Čakovec s Varaždinom.

A Međimursku i Varaždinsku županiju spaja i – prosjek plaće. 4.500 kuna neto – unatoč stereotipu o savršenom mjestu za život.

“Teško se zaposliti, male su plaće”, ističu građani Varaždina.

“Nije med i mlijeko definitivno. Promijenila se vlast, a sad ćemo vidjeti na jesen što će biti.”

Zato je 2. cilj – izjednačavanje plaće s ostatkom Hrvatske.

Varaždin primjerice ima Varteks, stogodišnju tvrtku, simbol proizvodnje tekstila i obuće, koji je treći najvažniji izvoznik. Samo on zapošljava 1.300 ljudi, međutim cijena rada u tim industrijama je jako niska.

“Prijedlog poslodavaca je da raste neto plaća, ali da se davanjima na plaću povećava konkurentnost industrije koja je izrazito važna po pitanju izvoza, uravnoteženja vanjsko-trgovinske bilance, a da bi postali atraktivniji i konkurentniji davanja na plaću treba smanjiti upravo zato da ove industrije postanu značajni generator u zapošljavanju”, kazao nam je Zoran Košćec, predsjednik uprave Varteksa.

Ali ciljevi Sporazuma nadilaze i državne granice. Znanstvena istraživanja, tehničke inovacije i europske projekte zaokružit ćemo kao 3.cilj koji je lako objasniti u Krapinsko-zagorskoj županiji, u Zaboku. Dvorac Bračak za 24 milijuna kuna pretvoren je u najbolji energetski centar jugoistočne europe. Iz europskih fondova je u taj projekt uloženo – točno 0 posto. U planu je poduzetnički inkubator u Krapini, centar za kompetenciju u Zaboku, – zajedno 70 milijuna kuna.

“Ali mora biti europski novac, jer mi sa vlastitim sredstvima ne bi mogli, nemoguća misija”, ističe Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije.

Za to je nužna regionalna strategija Vlade.

“Kako je vlada napravila program za Slavoniju, što je izuzetno dobro i što mi podržavamo, od 2 i pol milijarde – takvi bi se projekti od vlade RH trebali napraviti i za ostale dijelove RH”, ističe krapinsko-zagorski župan Kolar.

Nemaju vremenski cilj, a ni siguran novac. Međutim već je velika stvar da su se tri župana iz tri različite stranke ujedinili u jednom projektu – Sjever Hrvatske.

O projektu Sjeverna Hrvatska u RTL Direktu govorio je Radimir Čačić, varaždinski župan.

S obzirom da je milijardu eura golem novac, koliko je realna i ostvariva ova ideja?

Još je više novca potrebno, oko milijardu i šesto milijuna eura. I Bjelovarsko-bilogorska i Koprivničko-križevačka županija su već potvrdile spremnost da uđu u taj prostor sjeverne Hrvatske.

Prvi korak brze pruge od Zagreba do Čakovca je napravljen i to je ušlo u prometnu strategiju. To je europski projekt. Vlada nam jako treba u cijeloj priči. Bez ministra prometa ne možete imati legitimaciju za apliciranja na europske fondove. 85 posto bi trebalo biti financirano iz europskih fondova.

Doduše, plaće su vam ispod prosjeka.

Apsolutno najniža plaća u Hrvatskoj je u Varaždinskoj županiji – 3.700 kuna, a niti jedna od ovih županija ne prelazi 4.000 kuna. To je tragična situacija s plaćama. Zato je na sjeveru najveći rast blokiranih i najmanji rast štednje. Uglavnom je to priređivačka industrija. Marićeva porezna reforma nije imala utjecaj na te niske plaće.

Ostatak razgovora pogledajte u videu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije