RUDOLF STEINER Rodna kuća dr. Rudolfa Steinera pred zatvaranjem?!

Nedavno nam se u redakciju javila književnica Mila Željeznjak te nas informirala da je zbog nesporazuma u vezi produljenja ugovora o održavanju s Općinom Donji Kraljevec, rodna kuća Rudolfa Steinera pred zatvaranjem.

Dr. Rudolf Steiner zadužio je svijet nadahnutim istraživanjima koja obuhvaćaju gotovo sva područja života, počevši od povijesti svijeta, obrazovanja, medicine, graditeljstva, razmatranja o prirodi. Bio je vizionar koji je pred sto i više godina, predvidio kravlje ludilo, nestajanje pčela, zagađenja tla.

Napisao je više od šest tisuća predavanja od kojih je sačuvano oko četiri tisuće. Napisao je 400 knjiga u kojima navodi rješenja za gotovo sve teškoće koje muče današnjeg čovjeka.

– Ukratko, to je čovjek koji je svojim radom zadužio čovječanstvo i koji, svakako, ne može biti ograničen na malu seosku sredinu, stoga i ne čudi što ga selo ne prepoznaje, kaže Mila Željeznjak. Dodaje da ljudi potežu čak iz SAD-a, Australije, Austrije i ostalih krajeva kako bi posjetili njegovu rodnu kuću, a ona je zbog nesporazuma između vlasnika i Općine zatvorena.

– Pozivam ljude iz Međimurske županije zadužene za kulturu da prekinu ovu sramotu. Nadam se da će ovo doprijeti do srca odgovornih i da će se naći neko rješenje, poručuje književnica Mila Željeznjak.

Za komentar oko cijele situacije obratili smo se Miljenku Horvatu, načelniku Općine Donji Kraljevec te Dijani Posavec, ravnateljici Centra dr. Rudolfa Steinera.

Odgovor ravnateljice Centra dr. Rudolfa Steinera, Dijane Posavec, prenosimo u cijelosti.

– Prošle godine istekao je 10-godišnji ugovor između Općine Donji Kraljevec i vlasnika privatnoga posjeda na kojem se nalazi rodna kuća dr. Rudolfa Steinera. Ugovorom je bila definirana mjesečna naknada koju je Općina plaćala privatnim vlasnicima.

Centar dr. Rudolfa Steinera nije bio ugovorna strana u navedenom ugovoru, niti je imao bilo kakve financijske obveze prema privatnim vlasnicima, ali je kroz cijelo vrijeme trajanja ugovora, sve zainteresirane posjetitelje i štovatelje dr. Steinera slao u posjet njegovoj rodnoj kući. Kako Centar nije bio ugovorna strana u navedenom ugovoru, sam tekst ugovora kao i njegove odredbe nisu nam poznate.

U Centru dr. Rudolfa Steinera posljednjih godinu dana pokrenute su brojne aktivnosti i projekti te stoga smatramo da je prirodno i logično da se nastavi suradnja i sa rodnom kućom. Centar i nadalje šalje svoje posjetitelje u posjet rodnoj kući dr. Steinera, no u posljednje vrijeme, kako je ugovor s Općinom istekao – vrata rodne kuće su zatvorena.

Kao moguće rješenje navedenog problema, a s obzirom na činjenicu da ugovor između Općine i privatnih vlasnika nije produžen, predlagali smo i nadalje predlažemo, da posjetitelji rodne kuće dr. Steinera plaćaju ulaznicu, kako bi se na taj način pokrili nužni troškovi njezinog održavanja, odnosno osigurala adekvatna naknada privatnim vlasnicima posjeda na kojem se rodna kuća dr. Steinera nalazi.

No, prema Centru dostupnim informacijama, privatni vlasnici su ustrajni na tome da se obnovi prije potpisani ugovor između njih i Općine, s jednakim iznosom mjesečne naknade, kao što je to bilo u ugovoru čiji je rok istekao, kaže Dijana Posavec.

Miljenko Horvat, načelnik Općine Donji Kraljevec potvrdio nam je da su vlasnici kuće ustrajni na obnavljanju ugovora s najmom u iznosu 200 eura mjesečno. Kaže kako je spomenuti ugovor potpisan prije 12 godina, a u međuvremenu je s radom počeo i Centar dr. Rudolfa Steinera.

– Ugovor je istekao prije skoro dvije godine. Mi ne možemo komentirati je li kuća zatvorena ili nije, naime radi se o privatnoj imovini. Naš je prijedlog bio da vlasnik eventualne troškove ili željene prihode uprihodi naplaćivanjem ulaznica, prikupljanjem dobrovoljnih priloga na ulazu ili nekim sličnim oblikom, kaže Miljenko Horvat.

Bilo kako bilo, dr. Rudolf Steiner od velikog je značaja za naš kraj i u Donji Kraljevec dovodi brojne posjetitelje i turiste. Apel odgovornima je upućen, a kako će se situacija nadalje razvijati, ostaje za vidjeti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije