DIREKTOR HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec o funkciji i programima Agencije

Vjeran Vrbanec iz Međimurja, prije nešto manje od godinu dana zasjeo je na čelo Uprave HAMAG-BICRO-a. Za novo izdanje Privrednog vjesnika govorio je o funkcioniranju Agencije, aktualnim i najpopularnijim programima koje nude te o svom radnom mjestu.

HAMAG – BICRO je vladina agencija koja radi na poticaju malog i srednjeg poduzetništva. Njeni programi namijenjeni su davanju bespovratne potpore, pružanje financijske potpore inovativnim i tehnološkim tvrtkama i poticanje ulaganja kao i financiranje poslovanja ulaganja kroz kreditiranje i izdvajanje jamstva.

– Vruća roba su naši programi mikro i malog kreditiranja i uvijek aktualna bespovratna sredstva. Početkom proteklog srpnja smo ugovorili s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije 150 milijuna kuna vrijednosti novih financijskih instrumenata. Tu je riječ o mikro i malim zajmovima i jamstvima. Početkom listopada smo krenuli s natječajima iz programa i sada, pola godine kasnije, vidimo da je tu najveći interes i da je tu vidljiva business frendly procedura i da je moguće od 25 000 i 50 000 eura povoljnih kredita. Povoljna kamata i jednostavna procedura je učinila ovaj program vrlo uspješnim. Plasirali smo više od 60 milijuna kuna zajmova s kamatnim stopama od 0,5 do tri posto, ovisno o vrsti posla koji se financira i dijelu Hrvatske iz kojeg dolazi poslovni subjekt. To je usudim se reći, produkt koji je naišao na najbolji odaziv poduzetnika, rekao je Vjeran.

Želja mu je da s čelne pozicije HAMAG-BICRO-a omogući poduzetnicima da lakše financiraju svoje aktivnosti te da se stvori stimulativno okruženje u kojem će subjektima malog gospodarstva biti omogućena realizacija kvalitetnih investicijskih projekata, koji će za posljedicu imati porast stope zapošljavanja, konkurentnost u izvozu te razvoj cjelokupnog gospodarstva

Rade na tome da osiguraju online prijave na njihove najpopularnije programe mikro i malih zajmova, da ne bi, kako kaže, poduzetnici iz Iloka, Međimurja ili Dubrovnika morali dolaziti predavati dokumente i pratiti u kojoj fai je njihov zahtjev. Cijeli postupak će se digitalizirati pa će u budućnosti iz svoje sobe ili ureda moži zatražiti zajam do 50 tisuća eura ii obaviti svu predaju dokumenata i pratiti cijeli tijek procesa.

Cijeli intervju pročitajte u Privrednom vjesniku OVDJE.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije