ZAPAŽENA IZLAGANJA Završeno 13. savjetovanje uzgajivača svinja

Jučer (četvrtak) poslijepodne je u Ternmama Sveti Martin radom završio drugi dan 13. savjetovanja uzgajivača svinja u Republici Hrvatskoj koje su više nego uspješno organizirali Hrvatska poljoprivredna agencija i Središnji savez udruga uzgajivača svinja Hrvatske, a čijem je radu sudjelovalo preko 200 članova i predavača.

Vrlo zanimljivo izlaganje na temu Revitalizacija hrvatskog uzgoja mangulice imao je dr.sc. Mato Čačić, koji je kazao kako je proteklih godina uočeno povećanje grla pasmine svinja mangulica koja se povijesno uzgajala na cijelom području Hrvatske i to sva tri tipa: bijeli, crveni i lasasti, kojih je krajem minule godine u registru bilo 113 rasplodnih nerasta i krmača.

O preradi mesa na gospodarstvu podrijetla i uvjetima prema propisima o sigurnosti hrane govorio je dr.med.vet. Marijan Glavina, viši veterinarski inspektor u Ministarstvu poljoprivrede, rođen u Prelogu. Glavina je naglasio kako propisi koji reguliraju sigurnost hrane u odnosu na preradu mesa na gospodarstvu su obimni i složeni i kao takvi predstavljaju problem za male proizvođače.

Njegova je preporuka onima koji se namjeravaju baviti ovakvom vrstom proizvodnje, da se prethodno konzultiraju sa stručnim osobama kako bi dobili točne informacije i u skladu s time planirali svoje aktivnosti. Predstavljan je Adresar proizvođača uzgojno-valjanog rasplodnog materijala, u kojemu se nalazi i uzgajivač Stjepan Belić iz Preloga i to jedini iz Međimurja, dok u Adresaru Svinjogojskih farmi nemamo nikoga iz Međimurja.

Organizatori su ustvrdili kako je ovo bilo najbolje i po broju sudionika nabrojnije savjetovanje do sada, te su svi zadovoljni napustili hotel ‘Golfer’ LifeClasa Terme Sveti Martin sa željom da se još ponekad okupe u ovo raju ljepote, mira i gastronomske bajkovitosti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije