REKORDAN BROJ SUDIONIKA na 13. savjetovanju hrvatskih uzgajivača svinja

Danas je Mirna Dadić u ime Ministarstva poljoprivrede koje je skupa sa Središnjim savezom udruga uzgajivača svinja Hrvatske, organizator, u Hotelu ‘Golfer’ Terma Sveti Martin, otvorila 13. savjetovanje uzgajivača svinja u Republici Hrvatskoj.

Dadić je kazala kako je svinjogojstvo značajan segment ukupne hrvatske poljoprivrede, te kako ima svu podršku ministarstva, kao i ministra Tomislava Tolušića. A ministra Tolušića pohvalili su baš svi koji su danas sudjelovali u nagovorima i raspravama, na skupu koji je okupio rekordan broj sudionika, njih preko 200, što je organizatore posebno obradovalo.

U ime supokrovitelja Međimurske županije govorio je Darko Radanović, pročelnik za gospodarstvo koji je kazao kako je Međimurska županija podržala ovaj dvodnevni edukativni program, sa željom da se uzgajivačima omogući prikupljanje stručnih informacija i novih iskustava.

‘Svinjogojstvo je tradicijska i važna grana stočarstva u Međimurju, međutim, zadnjih godina je u opadanju. Složeni i zahtjevni uvjeti proizvodnje na farmama, kao i otvoreno tržište koje omogućava plasman jeftinog mesa iz uvoza, često bez potrebnog nadzora i kontrole kvalitete, doveli su do drastičnog opadanja svinjogojske proizvodnje u Međimurskoj županiji’, naglasio je pročelnik Radanović, dodajući kako je vodstvu Međimurske županije interes, rast domaće svinjogojske proizvodnje.

Prvi dan završava Svečanom večerom, a radom nastvalja sutra ujutro, kada će govoriti i Marijan Glavina, županijski inspektor za veterinarstvo.

Zaključak rasprava prvog dana je kako kod potrošača raste svijest o kvaliteti domaćeg svinjskog mesa i prerađevina, što na žalost još uvijek nisu shvatili ili prihavitili veliki hoteli.

Dio svojih proizvoda predstavila je Mesna industrija ‘Vajda’ Čakovec, a visoke ocjene i pohvale pobrali su ‘Drniški pršut’ i ‘Dalmatinski pršut’ te ‘Meso z tiblice’.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije