FOTO Kvalitetna suradnja poduzetnika i Grada Mursko Središće

Već nekoliko godina u najsjevernijem gradu svjedoci smo pozitivnih trendova u padu nezaposlenosti i rastu zaposlenosti. U zadnje četiri godine nezaposlenost je pala u Gradu Mursko Središće za 42%, dok ujedno bilježe stalni rast zaposlenosti i trendovi su iz mjeseca u mjesec bolji. Neke tvrtke su u tom periodu udvostručile broj radnih mjesta, kao npr. Sobočan interijeri, Neores i drugi.

Na području grada danas imaju 2050 zaposlenih osoba, dok radnih mjesta ima oko 1600 s daljnjim trendom rasta. Gospodarska zona “Brezje” će biti, kada završe trenutačni radovi vodovodne mreže, kanalizacije i plinofikacije, praktično u potpunosti infrastrukturno opremljena. Još uvijek se čekaju rezultati iz Mjere 7.2.2. za završetak gradnje oborinske odvodnje i cesta u zapadnom dijelu od željezničke pruge.

Grad Mursko Središće u 2016. godini proveo je investicije u visini 15 milijuna kuna, od čega je gotovo 10 milijuna novca dobivenih iz projekata, te je time zasigurno pridonio rastu zaposlenosti. Lokalni poduzetnici također provode veća ulaganja i u gospodarske objekte, a i u objekte od društvenog značaja.

Svjedoci smo velikog gospodarskog ulaganja u tvrtki Sobočan interijeri d.o.o., također uz potporu EU fondova, slijedi ulaganje tvrtke IAF d.o.o. uz potporu Ministarstva poduzetništva i obrta. Grade se stanovi, privatni dječji vrtić, te dom za starije i nemoćne osobe. Sve te investicije također doprinose rastu zaposlenosti na području grada Mursko Središće i svojevrsni su zamašnjak lokalnog poduzetništva.

Grad Mursko Središće 2013. godine oslobodio je poduzetnike koji ulažu više od 3 milijuna kuna u nove gospodarske objekte u cijelosti od plaćanja komunalnog doprinosa, a objekti društvenog značaja također su oslobođeni plaćanja komunalnog doprinosa, dok je cijena u gospodarskoj zoni od 5 eura izuzetno konkurentna i poticajna.

Grad je u razdoblju od četiri godine više puta izlazio u susret potrebama lokalnih poduzetnicima kad se pokazala potreba za izmjenom prostorno planske dokumentacije, te je to odrađeno u najkraćem mogućem roku kako njihova ulaganja ne bi čekala. Grad Mursko Središće već više godina organizira Susret poduzetnika na kojima se oni upoznaju sa svim mogućim poticajnim mjerama u njihovom poslovanju, a također je prošle godine organizirano predavanja o poticajima o kojima je osobno govorio tadašnji ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat, te predsjednik Uprave Hamag – Bicro Vjeran Vrbanec.

Gradonačelnik Dražen Srpak je u četvrtak, na poziv direktora, posjetio tri tvrtke i to: Neores, Cartex i Juliana Nails koje posluju na prostoru bivšeg Modeksa i Betex-a, te se u dužem i srdačnom razgovoru s direktorima tvrtki detaljnije upoznao o njihovom poslovanju, proizvodima i planovima. Direktori spomenutih tvrtki izrazili su svoje zadovoljstvo s kvalitetnom suradnjom s Gradom Mursko Središće, dok je gradonačelnik nakon dobivenih detaljnijih podataka također izrazio svoje zadovoljstvo i njihovim poslovnim rezultatima, brigom za očuvanje radnih mjesta, te stvaranje novih i naravno konstantnim ulaganjima koje provode spomenute tvrtke.

Također je važno naglasiti što spomenute tvrtke najvišim dijelom zapošljavanju djelatnike s područja grada Mursko Središće, te su time doprinijele padu nezaposlenosti u gradu, a naravno time i boljim punjenjem gradskog proračuna. Gradonačelnik je upoznat s njihovim planovima i potrebama za daljnjim proširenjem i proizvodnih kapaciteta i novim zapošljavanjem.

Tvtrka Neores gotovo u potpunosti je adaptirala nekadašnji pogon Modeksa i trenutačno zapošljava 230 vrijednih djelatnika koji rade u dobrim radnim uvjetima i proizvode medicinsku opremu za cijeli svijet, a poznata po svojoj inovativnoj, patentiranoj tehnologiji za tehnički tekstil bešavno žensko donje rublje. Novo u proizvodnji su gornjišta sportskih patika.

Tvrtka Cartex trenutačno zapošljava 15 djelatnika, ali vrlo ozbiljno razmišlja o preseljenju proizvodnje iz Slovenije, pa bi time narasla na 70 djelatnika i u tom slučaju trebati će nove proizvodne kapacitete. Zanimljivo je da svi Golf-ovi i Audi A6 imaju u sebe ugrađene dijelove sjedišta proizvedene u Murskom Središću. Početkom proizvodnje u Cartex-u prostori bivšeg Betex-a, koji je u vlasništvu Neores-a, sada su u punoj funkciji.

Tvrtka Juliana Nails zapošljava 14 djelatnika i snabdijeva kvalitetnom kozmetikom dobar dio europskog tržišta sa vrlo razgranatom distributivnom mrežom. Gradonačelnik se uvjerio u uspješnu poslovnu suradnju između Neoresa i spomenutih tvrtki, na čijoj lokaciji uspješno posluje i poduzeće Pro Tec Tekstil d.o.o., i tako dobio potpuno jasnu sliku o firmama koje su ponovno oživjele nekadašnju jaku lokaciju tekstilne industrije Murskog Središća i koje su uglavnom izvoznici te tako čine značajni postotak izvoza grada Mursko Središće.

Razgovaralo se također o primanjima djelatnika s naglaskom da treba težiti ka tome da budu bolja, a da se time ne ugrožava održivost poslovanja. Gradonačelnik je s direktorima spomenutih tvrtki obišao pogone, porazgovarao s djelatnicima i upoznao se sa organizacijom proizvodnje, te proizvodima koji tamo nastaju sa željom za svekoliki napredak tih tvrtki.

Gradonačelnik i poslodavci zaključili su da će do sada takve redovite posjete i dalje održavati i upotpunjavati uspješnu međusobnu suradnju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije