ZAGUBLJENI ‘E-IMPULS’, a mali poduzetnici pometeni s horizonta državnog interesa

Ovih dana se navršio posljednji dan prvobitnog roka prema kojem su, u skladu s raspisanim natječajem, morali biti riješeni zahtjevi obrtnika i malih poduzetnika za dodjelu bespovratnih sredstava iz programa ‘E-impuls’. Prisjetimo se da je iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj (‘Konkurentnost i kohezija’) 21. srpnja 2016. godine otvoren ovaj natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava malim i mikro poduzetnicima (30.000 do 300.000 kn) za razvitak, konkurentnost i nove tehnologije. Rok za dostavu ponuda bio je 30. rujna 2016. godine. U kolovozu 2016. održano je niz seminara, radionica – nagovaranja malih poduzetnika na ulazak u investicijske programe, za nove tehnologije, konkurentnost, zapošljavanje, za modernizaciju, itd. Na ovaj natječaj se do propisanog roka javilo nešto više od 5ooo obrtnika i malih poduzetnika. Njihovi zahtjevi morali su biti riješeni najkasnije do 30. ožujka 2017. godine. Međutim, ‘E-impuls’ se gašenjem Ministarstva obrta – zagubio u šumi – prioritetnijih programa, a mali poduzetnici realnog sektora su, kao i tisuću puta do sada, pometeni s horizonta državnog interesa.

Dodjela sredstava iz ‘E-impulsa’ službeno je odgođena za 180 dana. Uz ovu šestomjesečnu odgodu, a da bi dobra namjera Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta ostala uvjerljiva, navodi se da će ‘Ministarstvo uložiti napore za otklanjanje okolnosti koje utječu na dinamiku obrade zaprimljenih projektnih prijedloga kako bi ista bila u što većoj mjeri ubrzana, te kako bi zahtjevi bili obrađeni u što kraćem roku’.

Znači, za ‘E-impuls’ – ključni program bespovratnih potpora realnom sektoru, obrtništva, malog i srednjem poduzetništva, koji je morao biti proveden od rujna 2016. do kraja ožujka 2017. godine i kojega su provodila – četiri ministarstva, nije se – imalo vremena! Sada svi oni mali poduzetnici realnog sektora, koji su 2016. godine bili – nagovoreni na otvaranje novih poslovnih jedinica, proširenje kapaciteta, modernizaciju za jačanja konkurentnosti, svojim dobavljačima i ponuđačima po planiranim reinvesticijama moraju reći – pardon, a svoje poslovne planove arhivirati među knjige iz djetinjstva!

Gledajući ovo (dugogodišnje) poigravanje Hrvatske vlasti s obrtnicima i malim poduzetnicima, ne možemo se oteti dojmu da su gašenjem Ministarstva obrta i odlaskom posljednjeg ministra obrta i malog gospodarstva g. Darka Horvata, mali poduzetnici (ponovno) gurnuti na periferiju državnog interesa. Godinu dana se na svakom koraku ‘bubnjalo’, u novinama pisalo, s akustičnih medija propagandnim đinglovima, do mjere neukusa pozivalo (i prozivalo) obrtnike i male poduzetnike da ‘prigrabe gomilu novaca koji se iz EU-fondova koji se širokogrudno baca pred njih’! Odaziv malih poduzetnika je istina, bio tek nešto viši od 1% od ukupnog broja, što je također vrlo signifikantno – glede povjerenja u ‘Danajce koji darove nude’, a nakon ovoga odustajanja (navodno, odgode) s poticajima, ostaje ponovno gorčina u malopoduzetničkim krugovima, u uvjerenju da se na ovaj način ponovno samo modificirao javni diskurs o tobožnjoj – velikoj državnoj brizi i izdašnim poticajima malim poduzetnicima.
Gledajući aktualne postupke naše državne vlasti, uviđamo da se ona u provedbi dijeljenja poticaja orijentirala samo na one subjekte (i parade) kojima – zapravo sredstvima EU krpa svoje proračunske dubioze, potiče samu sebe, potpisuje ugovore sama sa sobom, dodjeljujući bespovratni novac samoj sebi i u tim paradama iskreno – čestita samoj sebi na razvojnoj umješnosti!

Ne treba se zavoditi iluzijom kako bi ovih 5000 poticaja predstavljalo renesansu realnog sektora malog gospodarstva, jer gospodarstvo se ne potiče na ovakav način! Poticaji moraju biti sveobuhvatni, generalni i provoditi se dugotrajno i konzistentno, a ne – pred izbore i selektivno!

Iz ovoga je, ako ništa drugo, sada posve bjelodano da realni sektor malog poduzetništva, naša ‘stožerna gospodarska grana’, za hrvatsku državnu vlast, nasuprot njezinom predizbornom folkloru, više nije ni ‘zadnja rupa na svirali’. Jednostavno, obrtništvo i malo poduzetništvo, na njihovoj svirali više nije – ni rupa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije