STAJSKI GNOJ se plaća kao suho zlato jer ga nema dovoljno

U ponedjeljak je U Izletištu ‘Gorčanec’ u Svetom Martinu na Muri, održano stručno predavanje na temu gnojidbe vinograda i voćnjaka organskim gnojivima, te folijarno prihranjivanje ratarskih kultura, voćnjaka, vinograda, vrtova i drugih poljoprivrednih površina,odnosno kultura.

Pred 50-tak članova svetomartinske Udruge voćara, vinogradara i voćara koja je bila organizator predavanja, te drugim poljoprivrednicima govorili su agronomi Milena Sekulić iz tvrtke Unichem Agro i Stjepan Kanižaj iz tvrtke Agrimatco, koji su predstavili i proizvode tvrtki koje zastupaju, dok su slušatelji postavljali praktična pitanja.

Tako je rečeno kako prihranjivanje organskim sredstvima ne znači ekološko prihranjivanje, a posebno je naglašen značaj stajnika, odnosno stajskog gnoja.

Ustvrđeno je kako u Hrvatskoj nema dovoljno stajnog gnoja, što uvelike utječe na čitavi proizvodni proces, pak stoga tvornice umjetnih i alternativnih agronomskih sredstava proizvode gnojiva koja su sadržajem i karakteristikama najbliži stajskom gnoju.

A tome su najbliži humus, organski peleti, kao i zaoravanje boba, djeteline, grahorica i drugih biljaka. Naglašeno je kako poljoprivrednici stajski gnoj plaćaju kao suho zlato, jer vide kako bez njega biljke ne daju željeni plod, a zemlja (tlo) gubi svoje karakteristike. Istina tu su zamjenska sredstva koja se u Hrvatskoj proizvode u vrhunskoj kvaliteti i europskim standardima.

Poljoprivrednicima su agronomi savjetovali davati zemlju na analizu kako bi se utvrdila njezina vrijednost ili nedostaci, a domaćini predavanja Mladen Dobranić i Martin Srša su pak kazali kako su oni tu da im u svemu pomognu obzirom na stručnost i logistiku koje posjeduju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije