NAČELNIK Ervin Vičević ‘Plinska renta je sramotna!’

Ne znamo kako i koliko su zadovoljni plinskom rentom u ostalim međimurkim općinama, ali znamo kako u Općini Selnica nisu niti malo zadovoljni njome, o čemu govori Ervin Vičević, načelnik Općine Selnica, koja od nedavno dobiva plinsku rentu ili nadoknadu za eksploataciju plina na 3 polja koja se nalaze na području općine.

– Nikako nisam zadovoljan, ne samo time što mi dobivamo mrvice, već situacijom po ovom pitanju i cijeloj državi. Hrvatska Vlada je u ožujku 2014. godine donijela uredbu koja predviđa naknadu od 10 posto tržišne vrijednosti pribavljenih ugljikovodika, koja se dijeli između jedinica lokalne samouprave i države.

INA će prema predviđanjima u Međimurju zaraditi oko 250 milijuna kuna, a godišnji iznos rente biti će 25 milijuna kuna od čega polovica ide državi a polovica županiji, gradovima i općinama. Napominjem, kako se renta obračunava na cijenu od 1,9 kuna po prostornom metru i po toj cijeni INA plin prodaje distributerima,a stanovništvu taj isti plin prodaje po 3,5 kuna za prostorni metar.

Stoga ja od Vlade, odnosno ministra gospodarstva tražim pokretanje izmjene visine plinske rente, kako bi nam osim rupa na terenu i podzemlju dobili konkretnu financijsku korist, pak bi minimum trebao biti promjena postotka raspodjele 5,5 posto gradovima i općinama, 2,5 županiji i 2 posto državi. Isto tako država treba povisiti rentu s 10 na 15 posto koliko je minimum u drugim europskim državama.

Tako bi i naša općina dobila više od gotovo sramotnih oko 40 tisuća kuna mjesečno, što je sitnica za sve ono što su naši mještani pretrpjeli i trpe od početka do završetka izgradnje plinskih polja i plinovoda, kaže Vičević, dodajući kako bi i naši lokalni političari po tom pitanju mogli nešto učiniti.

Vičević smatra kako se mnogo stvari promijenilo nakon što je mađarski MOL stekao veći udjel u INAi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije