KOTORIPČANI, znate li da imate pravo na povrat poreza – evo zašto

Obavještavaju se mještani Kotoribe, koji su u 2016. godini imali prijavljeno prebivalište/uobičajeno boravište na području Općine Kotoriba, a iz plaće ili ugovora platili porez na dohodak, da mogu još za 2016. godinu ostvariti povrat poreza na dohodak zbog toga jer je Općina Kotoriba razvrstana u II. skupinu po stupnju razvijenosti prema posebnom propisu o regionalnom razvoju Republike Hrvatske.

Povrat poreza na dohodak može se ostvariti s osnova povećanja osobnog odbitka koji za II. skupinu po stupnju razvijenosti iznosi 3.000,00 kuna mjesečno (kod isplate plaća osnovni odbitak iznosio je 2.600,00 kuna mjesečno).

Povrat poreza neće moći ostvariti umirovljenici koji su platili porez na dohodak samo na mirovinu, jer je osobni odbitak za umirovljenike bio 3.800,00 kuna, odnosno viši od osnovnog osobnog odbitka za II. skupinu po stupnju razvijenosti.

Za priznavanje prava na povrat poreza nije potrebno podnositi godišnju poreznu prijavu, već samo zahtjev putem obrasca ZPP-DOH u kojem je potrebno popuniti podatke o poreznom obvezniku i zaokružiti P2 (prebivalište i boravište na potpomognutom području) te uz obrazac priložiti presliku osobne iskaznice. Obrazac ZPP-DOH s preslikom osobne iskaznice potrebno je do 28.02.2017. godine dostaviti nadležnoj poreznoj upravi u Prelogu.

Obrazac ZPP-DOH se može preuzeti putem interneta na stranicama Porezne uprave (obrasci), a oni kojima nije dostupan internet mogu isti dobiti u Upravnom odjelu Općine Kotoriba gdje mogu i fotokopirati osobnu iskaznicu.

– Ova obvijest je samo podsjetnik na zakonsko pravo povrata poreza na dohodak s obzirom da je Općina Kotoriba svrstana u potpomognuta područja, a za sve eventualne nejasnoće i dodatne informacije oko prava na povrat poreza na dohodak, porezni obveznici mogu se obratiti nadležnoj ispostavi Porezne uprave u Prelogu – priopćili su iz Općine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije