PROJEKT METMONIC U planu modernizacija meteorološke mreže u Međimurju

Ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda Nataša Strelec Mahović sa suradnicima se u četvrtak, 19. siječnja u Čakovcu sastala s predstavnicima Međimurske županije, zamjenikom župana Zoranom Vidovićem, pročelnikom Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Darkom Radanovićem te gradonačelnicima i načelnicima općina Međimurske županije.

Sastanak je održan na inicijativu DHMZ-a povodom pripreme projekta ‘Modernizacija meteorološke motriteljske mreže u Republici Hrvatskoj – METMONIC’.

Predstavnici DHMZ-a upoznali su gradonačelnike i načelnike općina s projektom METMONIC kojim DHMZ planira na području cijele Hrvatske temeljito modernizirati postojeću meteorološku motriteljsku mrežu te postaviti nove automatske meteorološke postaje.

Glavni cilj projekta je povećanje količine i kvalitete podataka o vremenu, klimi, stanju voda i kvaliteti zraka, a time i bolje praćenje klime i pripremljenost na posljedice klimatskih promjena u cijeloj Hrvatskoj.

Za uspješnu realizaciju projekta neophodna je uska suradnja DHMZ-a s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave. Predstavnici Međimurske županije prepoznali su vrijednost i dali DHMZ-u podršku za provođenje ovog projekta te će predložiti lokacije na području gradova i općina za postavljanje meteoroloških postaja.

Ovaj sastanak je bio prvi u nizu sastanaka kojeg predstavnici DHMZ-a trebaju obaviti kako bi osigurali uspješnu realizaciju projekta METMONIC. Projektom će se osim novih automatskih postaja osigurati i modernizacija umjernog laboratorija, uspostava oceanografsko-meteorološkog prognostičkog sustava kao i izrada sustava kontrole podataka te jedinstvene korisničke baze kontroliranih meteoroloških podataka.

Projekt METMONIC će se financirati iz sredstava europskih strukturnih fondova, piše DHMZ.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije