FRANJO MAKOVEC ‘Ispunili smo sve planove i ostvarili više nego smo sanjali’

Udvostručen je broj dolazaka i noćenja gostiju, a najradosnije nam je što je broj domaćih gostiju prestigao strance, te što gost u prosjeku ostaje kod nas najmanje tri dana, ističe Franjo Makovec

Za nama je stara godina i turistička sezona koja je na svim razinama u Hrvatskoj ocjenjena jako dobrom. Kakva je ona bila u Općini Sveti Martin na Muri, definitivno najboljoj kontinentalnoj turističkoj sredini, samo za eMedjimurje govori Franjo Makovec, predsjednik Turističke zajednice Općine Sveti Martin na Muri i njezin dugogodišnji općinski načelnik.

– Po svim statističkim i zabilježenih podacima, prema riječima onih koji su kod nas boravili i koristili naše turističke usluge, proizvode i baštinu te po našim vlastitim, pak i mojim osobnim ocjenama i mišljenjima, minula 2016. turistička godina definitivno je najbolja od svih u našoj novijoj povijesti.

Na svim razinama, poslovima, segmentima, destinacijama, našim sudjelovanjima na mnogim domaćim i međunarodnim događanjima bili smo dobri, vrlo dobri, odlični i vrhunski što ću izreći kroz nekoliko brojčanih podataka ili pokazatelja.

– Minule 2016. godine ostvareno je 41.996 dolazaka turista i čak 105.019 noćenja, a turisti i gosti u prosjeku su kod nas noćili i boravili 3 dana što je izvrsni pokazatelj, kako više nismo destinacija za jedan dan.

Godinu dana ranije, dakle 2015. godine imali smo 37.833 dolaska i 89.337 noćenja iz čega je vidljivo ogromno povećanje jednih i drugih pokazatelja.

Makovca pitamo kakva je statusno-novčana moć gostiju i posjetitelja, te koji ili čiji državljani najčešće dolaze u Sveti Martin na Muru, gdje je LIFECLASS Terme Sveti Martin jesu najposjećenije i najkvalitetnije mjesto za turiste?

– Podatak koji nas sve skupa veseli je kako je broj domaćih turista u stalnom porastu, ato nam je želja bila u početku kada nam je turizam bio samo vizija. Lani je bilo 24.736 domaćih gostiju i 17.260 tisuća stranih, što pokazuje kako smo uspjeli domaćeg gosta i turistu uvjeriti da na dobrom mjestu provodi svoj odmor, a to i u mnogim drugim stvarima nije lako.

Slovenci su naši najbrojniji i najstalniji gosti

– A kada je riječ o noćenjima tu smo isto ostvarili ogroman napredak i izjednačili broj noćenja domaćih i stranih gostiju. Domaći gosti ostvarili su 52.827 noćenja, a stranci 52.190 noćenja. Smatram kako ispisujem jednu lijepu turističku priču, skoro bajku našeg turizma. Slovenci su prvi u svim statistikama, zatim Austrijanci, Nijemci, Talijani te državljani ostalih susjednih zemalja, bivše zajedničke države.

Osim ovih podataka, ne smije se zaboraviti kako smo na svim natjecanjima uvijek bili najbolji u županiji, Domovini i svijetu, a to je za ovako malu sredinu veličanstveno, zadovoljno i realno ocjenjuje Makovec, dodajući kako turizma ide dalje, ali sada puno lakše nego je to bilo pred dvadesetak godina. Među ove brojke nisu uvršteni kupači na vanjskim ljetnim bazenima, a njih je dnevno nekoliko tisuća. Jako dobro se razvija biciklistički, konjički i kongresni turizam te poglavito zdravstveni turizam koji je iz dana u dan na sve boljem glasu.

LifeClass Terme Sveti Martin definitivno imaju najviše gostiju i turista, zatim su tu ‘Potrti kotač’ u Jurovčaku, Seoski turizam ‘Goričanec’ Sveti Martin na Muri, ‘Jastreb’, ‘Farma divljači’ i Vinska kuća ‘Hažić’ u Jurovčaku, te mnogi drugi, i sve veći broj privatnih pansiona, čine turističko-ugostiteljske ogrlicu naše općine, koja će uskoro biti bogatija za nove sadržaje na Vencu i pri Kapeli te uz rijeku Muru, gdje se otvaraju nevjerojatne mogućnosti i radosti za turiste.

Iza svih ovih uspjeha stoje brojni turistički, kulturni, ugostiteljski i drugi djelatnici te vrijedni zaposlenici Uprave Općine i Turističke zajednice. I ovdje je čovjek najveća vrijednost i na posebnoj cijeni!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije