MATIJA POSAVEC Nikakvo spajanje ili ukidanje bolnica ne dolazi u obzir

– Međimurska županija, kao vlasnik Županijske bolnice Čakovec neće dozvoliti nikakvo spajanje, ukidanje niti pak donošenje odluka koje će narušiti postojeći zdravstveni sustav kada je riječ o čakovečkoj bolnici, kazao je međimurski župan Matija Posavec, komentirajući informacije koje su se ovih dana pojavile u javnosti o spajanju čakovečke i varaždinske bolnice.

Posavec ponavlja kako nema nikakvog govora o bilo kakvom spajanju, ukidanju ili pak premještanju zdravstvenih odjela. Ono o čemu se jedino razgovara je to da se formiraju Centri izvrsnosti.

– U Čakovcu razvijamo Centar izvrsnosti za interventnu kardiologiju koji bi ujedno bio Centar za nekoliko sjevernih hrvatskih županija. Naime, Županijska bolnica Čakovec već deset godina na tom području ima najbolje organizirani sustav u Hrvatskoj u suradnji s Kliničkim bolničkim centrom u zagrebačkoj Dubravi, a već danas ugradnja ‘stenta’ moguća je i u Čakovcu, ističe Posavec.

Tako recimo uređaj za koronografiju vrijedi 4 milijuna kuna, nastavlja Posavec, i mi ćemo temeljem mjesečnog priliva financijskih sredstava na ime tog centra, upravo ta sredstva uložiti u daljnju opremu.

– Stoga vjerujem, kazao je međimurski župan, kako će Čakovec uskoro biti jedan respektabilan Centar za interventnu kardiologiju. Isto tako, u planu je i nabava uređaja za magnetnu rezonancu vrijednog više milijuna kuna.

– Sredstva za taj uređaj planiramo osigurati u onom trenutku, kada ćemo imati zatvorenu financijsku konstrukciju izgradnje i opremanja novog Doma zdravlja i ako nam država prizna ono što očekujemo, a to su naša ulaganja oko Doma zdravlja. Onda ćemo sasvim je sigurno, dio ove godine, a veći dio iduće godine predvidjeti za kupovinu tog uređaja. Time ćemo biti jedna od opremljenijih bolnica u Hrvatskoj.

Ako Varaždin želi razvijati Centar izvrsnosti na primjer za neurokirurgiju, gdje mi u bolnici nemamo odjel niti liječnike, naravno da ćemo tomu dati punu podršku i tada možemo govoriti o suradnji, a ne nekakvom spajanju.

Što će biti u bolnicama u Koprivnici, Varaždinu, Bjelovaru ili Krapini odlučit će se u njihovim sredinama sukladno kapacitetima i kadrovskim ekipiranjem. Ponavljam, spajanja bolnica nema već je jedino moguća suradnja u cilju unapređenja zdravstvene skrbi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije