Voćari optimistično krenuli u novu godinu

Nakon lanjske, vrlo teške, što više pogubne godine za hrvatske, pa tako i međimurske voćare, pred njima je novo iščekivanje i vjera kako će 2017. biti znatno bolja od prethodne u kojoj su zbog mraza 26. travnja pretrpjeli ogromne štete.

Druge ovogodišnje nedjelje u obilasku voćnjaka u Peklenici zatekli smo Slavka Derka, vlasnika modernog i lijepo uređenog voćnjaka i Mladena Dobranića, vrsnog majstora voćarstva i tajnika međimurske udruge za integriranu proizvodnju voća.

– Premda je zima, a evo danas i snijeg, izašli smo u voćnjak kako bi smo dogovorili početak zimske rezidbe voćaka, koja će uskoro i započeti. Prošle godine nismo imali nikakav urod, ali smo obavili sve zaštite i ostale stvari, tako da voćnjak ima sve uvjete za dobar urod u ovoj godini, kazao nam je Derk, vlasnik 8,5 hektara voćnjaka, u kojemu znatne površine zauzima sorta Topaz, ovog trenutka najcjenjenija jabuka na svim EU tržištima.

– Ovaj potpuno novi-mladi voćnjak je u jako dobroj kondiciji, a kako lani nije dao plod, odnosno nije se iscrpio, vrlo je važno odrediti način i tehniku rezanja. Tijekom rezidbe odrediti ćemo količinu prinosa, odnosno urod pojedine sorte, jer ne obrezuju se sve sorte jednako, naglasio je Dobranić, koji očekuje dobru godinu, te za 27. siječnja najavljuje Izbornu godišnju skupštinu Međimurske udruge za integriranu proizvodnju voća.

Doznali smo i kako su voćari dobili nešto novaca kao naknadu za pretrpljenu štetu prošle godine, te isto tako da među njima zadovoljnih i nezadovoljnih.

Nadamo se kako će 2017. godina biti bolja od minule, pak neće biti potrebne intervencije države, županija, gradova i općina, nego će sreću voćarima učiniti lijepi plodovi u sanducima, boksovima i hladnjačama, a potrošači će opet uživati domaćoj, hrvatskoj jabuci.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije