REDEA povezala međimurske ugostitelje i poljoprivrednike

Drugu godinu za redom Regionalna razvojna agencija Međimurje REDEA d.o.o. organizirala je Connect Forum, susret ugostiteljskog i poljoprivrednog sektora. Događaju se odazvalo dvostruko više zainteresiranih proizvođača i ugostitelja nego prošle godine.

Na početku događanja župan Matija Posavec pozdravnim govorom obratio se svim uzvanicima pri čemu je posebno naglasio potencijal međimurskih poljoprivrednika te važnost ovakvog oblika povezivanja s ciljem promocije međimurske gastronomije. Također naglasio je važnost i ulogu institucija u kontekstu pružanja podrške ugostiteljima i poljoprivrednim proizvođačima.

Forum je bio podijeljen u tri dijela. U prvom dijelu održana su stručna predavanja. Voditelj ureda Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula predstavio je “Međimurski Gurman” kojemu se svake godine priključuje sve više ugostiteljskih objekata, pri čemu je istaknuo: ‘Cijeli Međimurski Gurman uspostavljen je u cilju podizanja kvalitete i prepoznatljivosti destinacije kroz uključivanje lokalnih sezonskih i autohtonih proizvoda iz Međimurja.’

Voditelj službe za sanitaciju i sustave kvalitete iz Bioinstituta Andrija Lesar kroz svoju je prezentaciju približio uvjete koje je potrebno zadovoljiti kako bi se dokazala zdravstvena ispravnost hrane koja se plasira u restorane.

U drugom dijelu Foruma poljoprivredni proizvođači i ugostitelji imali su priliku predstaviti se uzvanicima. Međimurski Lepi Dečki predstavili su svoju craft pivovaru zajedno s vrstama piva koje proizvode te planove za nadolazeće razdoblje. Cilj pivovare je u nekoliko narednih godina proširiti asortiman piva te da sve namirnice u procesu proizvodnje piva nabavljaju od lokalnih proizvođača u svrhu stvaranja jedinstvenog međimurskog proizvoda.

Uz njih, predstavili su se OPG Pavlic Senka sa sokovima od bazge, Pčelarstvo Trupković s medom i ostalim pčelarskim proizvodima, OPG Preložnjak s prerađevinama od čili papričice te OPG Jambrović s tradicionalnim međimurskim krumpirom. Nakon predstavljanja uslijedio je okrugli stol na kojem su sudjelovali predstavnici restorana Mala Hiža, Shamper i Mundoaka te obiteljska poljoprivredna gospodarstva Šardi i Zadravec.

Ugostitelji su naglasili želju da svoje poslovanje temelje na većem udjelu lokalnih i sezonskih proizvoda pri čemu su istaknuli problematiku vezanu uz nedovoljne količine proizvoda te nedostupnost informacija o lokanim proizvođačima i njihovom proizvodnom asortimanu.

S druge strane, poljoprivredni proizvođači naglasili su važnost ugostiteljskih objekata kao mogućeg kanala za plasman svojih proizvoda, pri čemu problem predstavlja neorganiziran sustav narudžbe od strane ugostitelja.

Na kraju okruglog stola zaključeno je kako bi svi trebali pratiti svjetske trendove te kroz ugostiteljske objekte plasirati proizvode lokalnih proizvođača s obzirom na to da je to najznačajniji način promocije posebnosti enogastro ponude, a time i cijele regije. Potrebno je poticati proaktivnost ugostitelja i poljoprivrednih proizvođača te zajedničko planiranje proizvodnje.

Na samome kraju Rudi Grula je najavio uvođenje nove kategorije u sklopu “Međimurskog Gurmana”, a to je “Zeleni Gurman” koji će predstavljati oznaku restorana s prehrambenim namirnicama međimurskih poljoprivrednih gospodarstva.

U posljednjem dijelu Connect Foruma održani su sastanci gdje su poljoprivredni proizvođači imali priliku izravno kontaktirati ugostitelje što je ujedno bio i osnovni cilj ovog susreta. I ove godine došlo je do uspostave konkretne poslovne suradnje što ovaj Connect Forum čini vrlo korisnom inicijativom organiziranom od strane REDEA-e.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije