Hrvatski voćari u talijanskom Bolzanu

U talijanskom gradu Bolzano, održan je Međunarodni sajam za uzgoj, skladištenje i trženje voća ‘INTERPOMA 2016’, jedna od najvećih svjetskih priredbi ovakve vrste vezana uz voće, poglavito jabuke.

Na sajmu je boravila i skupina hrvatskih agronoma i voćara, meu kojima je bio i Mladen Dobranić, predsjednik Udruge voćara, vinogradara i povrćara Općine Sveti Martin na Muri i tajnik Međimurske udruge za integriranu proizvodnju voća. S njime su bili Višnja Šimunović iz Hrvatske poljoprivredne savjetodavne službe, Stjepan Zorić iz Klastera slavonska jabuka, Željko Banjavčić predsjednik Hrvatske voćarske zajednice i Josip Đelagić predstavnik Udruge Đakovština –jabuke, koji su prvo razgledali hladnjaču koja ima 1000 korisnika-voćara i kapaciteta je oko milijun tona jabuka.

Hrvatskom izaslanstvu to je u sjećanje i na razmišljanje prizvalo ranija razmišljanja da se u Hrvatskoj u državnom trošku i to u Osijeku i Zagrebu izgrade takve hladnjače, koje bi zbrinjavale najveći dio hrvatskog voća, prvenstveno jabuka, što bi pomoglo hrvatskim voćarima ali i potrošačima, jer na taj način bi se izbjegao preveliki uvoz voća.

Dobranić kaže, kao su i voćari spremni sudjelovati u sufinanciranju ovakvih hladnjača, koje bi svojim radom i udružile većinu hrvatskih voćara, pa tako i međimurskih, te bi se izbjegli silni nakupci i prekupci, koji sada koriste situaciju da voćari zbog nepostojanja adekvatnih hladnjača i spremišta moraju jabuke prodavati iz voćnjaka po niskim cijenama.

Kada je riječ o sajmu o Bolzanu, Dobranić kaže kako se u odnosu na pred dvije godine (održava se svake druge godine) znatno povećao i proširio, poglavito u dijelu izložbe i prodaje opreme za skladištenje i trženje voća. Isto tako na sajmu je rečeno kako europski voćari zahvaljujući novostima u tehnologiji uzgoja proizvedu između 40 i 50 tona prvoklasne jabuke na hektaru površine voćnjaka.

Kada pak je riječ o kakvoći-okusu ploda, hrvatska jabuka je iznimna i gotovo niti jedna hrvatska nije joj ravna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije