Je li rješenje ‘osobni bankrot’?

Prema podacima FINE u Hrvatskoj je od stupanja na snagu Zakona o stečaju potrošača, od siječnja ove godine, osobni bankrot do sada proglasilo 682 građana te dvoje vlasnika obrta. Evo što o osbnom bankrotu kažu u Regionalnoj organizaciji zaštite potrošača – ROZP.

‘Smatramo to još jednim uspjehom ROZP, jer od javne rasprave i posebno poslije donošenja Zakona o osobnom stečaju potrošača, informiramo i savjetujemo potrošače da proglašenje “osobnog stečaja” nije rješenje za izlazak iz dužničkog ropstva.

Taj stav smo utvrdili, jer nije prihvaćen naš prijedlog da se u postupku provedbe osobnog bankrota ne smije dozvoliti da potrošač postane beskućnik. A sadašnji Zakon određuje da se upravo to provede, jer stečajni upravitelj može rasprodati svu imovinu potrošača-dužnika (i pokretnu i nepokretnu) te ga praktično izbaciti na ulicu čak i bez zavežljaja u ruci, i tek onda mu “oprostiti” ostatak duga, ako se ne zaposli, ako se zaposli plaća dug do potpunog podmirenja.

Doduše mala je vjerojatnost da će se takav potrošač zaposliti, jer izbacivanjem na ulicu, postaje beskućnik, čovjek bez prebivališta, a time i identiteta, jer nema pravo ni na osobnu iskaznicu. A tko će čovjeka “kojeg nema” zaposliti kad ga ne može nikako prijaviti kao zaposlenika?

“Stručnjaci” za osobni bankrot će reći da nije baš tako i sati objašnjavati “što bi kad bi”, ali suština provedbe osobnog bankrota je otimanje sve imovine potrošaču-dužniku i to uvjetima koji su daleko lošiji od ovrhe. Tu svaka “nauka” pada u vodu pred stvarnošću.

Na jadniku u stečaju, pored svih dugova u koje je zapao, sada dodatno zarađuju, FINA; stečajni upravitelj, država (pravosuđe), agencije za prodaju nekretnina.

Zato ROZP savjetuje potrošačima da ne razmišljaju o osobnom bankrotu. Sve banke (pa i većina vjerovnika) imaju opcije da se može dogovoriti oko otplate duga. Ako je potrošač otvoren, iskren i uvjerljiv u pregovorima, banke su čak spremne oprostiti dio duga, jer im je to isplativije, nego provoditi ovrhu i prodavati ovršene nekretnine, koje u pravilu na dražbama postižu tek 1/3 stvarne cijene a generiraju troškove.’

Kako riješiti problem savjetovali su u članku: Kako se žaliti – 6 dragocjenih savjeta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije