Marko Medved: Sve više ljudi pita ‘jesu li jaja domaća?’

Međimurskog proizvođača jaja pitali smo raste li im prodaja zbog opreza kupaca pred jeftinijom, a lošijom hranom iz uvoza.

– Nadam se da će se sad mnogima otvoriti oči – kaže Marko Medved iz Pribislavca. Peradarstvo Medved među manjim je proizvođačima konzumnih jaja, no opskrbljuje i hotele, restorane, dječje vrtiće…

Sve što proizvedu, prodaju poznatim kupcima. Hrane 30.000 nesilica koje snesu oko 800.000 jaja godišnje. Afera sa salmonelom u uvoznim jajima iz Poljske nije ih, veli, iznenadila. – Odmah je bilo sumnjivo kad sam vidio cijenu od 80 lipa za komad.

Realna cijena jaja je od kune naviše, ovisno o veličini – dodaje. Jaja se prodaju u veličinama S, M, L i XL, a najtraženija su srednje veličine.

– Očekujem da se sad pojačaju kontrole jaja i mesa iz uvoza jer izgleda da se ono uopće ne kontrolira, dok mi svaki mjesec nosimo uzorke na analizu u čakovečki Bioinstitut, a četiri puta godišnje dolazi nam i veterinarska inspekcija – ističe Medved.

Svježa jaja prodaje i na dva “jajomata” postavljena u Čakovcu, po kunu ili 1,20 kuna za komad. Cijena se nije mijenjala, a Medved i drugi proizvođači koji prodaju na čakovečkoj tržnici kažu da nisu dizali cijene iako je potražnja za domaćim jajima porasla. Sve više kupaca pita: Jesu li domaća?

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije