Međimurski inovatori Jurica Vrus i Darko Dobošić zlatni u Zagrebu

Na Zagrebačkom velesajmu je od 9. do 12. studenog održan 41. Hrvatski salon inovacija INOVA i 12. Izložba inovacija, prototipova i studentskih planova na kojoj se predstavljalo 450 inovatora iz Hrvatske i 21 države iz cijelog svijeta.

Na izložbi je sva četiri dana sajma sudjelovalo i pet Međimuraca iz Udruge inovatora Međimurja INOMA Čakovec, članice Hrvatskog saveza inovatora, na kojoj su ostvarili značajan uspjeh.

Tako su na sajmu osvojena dva zlata od kojih je jedno osvojio Jurica Vrus iz Čakovca za inovaciju čišćenje metodom suhog leda postrojenja pod naponom, postupak za niskonaponska i srednjenaponska postrojenja.

Zlato je osvojio i Darko Dobošić iz Čakovca za inovaciju radni stolac za sjedenje i vježbanje. DObošić je primio i posebno priznanje u kategoriji sporta i rekreacije.

Srebrna odličja su osvojili Damir Bašek iz Ivanovca za inovaciju naprava za fiksiranje štoka vrata i prozora kod ugradnje. Srebrno odličje je pripalo i Žarku Skoku iz Šenkovca za inovaciju mobilni sklopivi medicinski stolac. S brončanim odličjem se okitila Nives Radek iz Čakovca s inovacijom podizač košara za trgovinu.

Druga najveća manifestacija inovacija po veličini u Europi, tehnoloških i tehničkih rješenja i ostvarenja, kao i studentskih i poslovnih planova ove godine doživjela je još jedan ogroman uspjeh.

U kategoriji 450 izuma zaista je bilo teško odabrati najbolje, a to najbolje zna međunarodni sudac za inovacije Andrej Škrinjar. Iako je bilo dobro posjećeno od strane građana, osjeća se nedostatak poslovnih ljudi koji vide svoj razvoj na bazi inovacija.

No, ipak je Nikola Starčević iz Hrvatskog ruskog društva pokazao ogroman interes za daljnjom suradnjom i prodajom patenata na daleki istok. To je još jedan dokaz da se isplati inovirati i prodavati znanje u čemu ćemo vam u INOMI pomoći trebate li bilo kakav savjet ili informaciju.

Već danas su počele pripreme u INOMA-i za novu INOVA Budi uzor koja će se iduće godine održati u Osijeku.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije