Poziv koji se ne odbija: Kaznionica Lepoglava prezentirala vina

>> Poziv koji se ne odbija: Kaznionica Lepoglava prezentirala svoja vina

Zaprimljen email i poziv za dolazak u kaznionicu u Lepoglavu izaziva momentalnu pozornost, a pogotovo pozitivnu ako po prvi puta Kaznionica zove na predstavljanje njihovih vina i vođenu degustaciju sljubljivanja hrane s vinom.

Rijetki znaju da kaznionica u Lepoglavi posjeduje svojih 5,5 hektara vinograda i da je zapravo jedina kaznionica u Hrvatskoj koja se bavi podrumarstvom i vinogradarstvom. I ono što je važno – proizvodi vina koja zazivaju pozornost.

U Restoranu Ivančica u Lepoglavi gdje se održala degustacija vina i hrane dočekao nas je samozatajni podrumar i enolog kaznionice u Lepoglavi Stjepan Biškup (lijevo na fotografiji).

– Naša dva nasada vinograda na 5,5 hektara prostiru se ponad kaznionice na Banovom i Las brijegu. Uz mene rade stalno i dva zatvorenika, a ukupno dvadesetak nas je kad krenu intenzivni radovi u vinogradu i berbe grožđa. Imamo jedanaest sorti i 13 vrsti vina – ukratko nam je izlaborirao glavni enolog lepoglavske kaznionice.

Vinogradi kaznionice u Lepoglavi prostiru se između 260 i 270 metara nadmorske visine. Zatvorenici godišnje proizvedu više od 30 tisuća litara kvalitetnog vina koje ako hoće, kušaju tek kad izađu iz kaznionice. Pravila su vrlo stroga i jasna.

Takva su im vina. Školovana. Gotovo svako se strogo drži svojih glavnih karakteristika koja se očekuju od sorti vina.

Degustacija slijeda od 7 prezentiranih vina i jela, krenula je odmah pri dolasku, nultim ‘pozdravnim’ vinom, kupažom bijelih vina iz 2015. godine pod nazivom Pavlinsko bijelo vino. Ime Pavlinsko dobilo je jer je na prostoru današnje kaznionice nekad bio pavlinski samostan. Uvriježeno je mišljenje ne očekivati previše od ‘običnog gemišt vina’. Ta stajališta koja treba mijenjati pobija svakako njihova kupaža Pavlinsko bijelo jer je sa svega 11,7 posto alkohola ostavilo vrlo snažan dojam i prometnulo se u vodeće vino večeri.

Sljubljivanje hrane i vina započelo je sa serviranim hladnim predjelom, mesom s banjice (tiblice) i kaznioničkom Graševinom iz 2015. godine sa 11,5 posto alkohola, naglašene svježine i mirisom jabuke, a nastavilo se u ostalih šest slijedova.

Nakon ‘domaćeg’ jela, na stol su stigle punjene lignje, opet jedno jelo koje se udomaćilo u kontinentalnomo djelu Hrvatske, jer navodno, pojedemo više lignji od primoraca. Uz lignje odlično je voditelj degustacije i sommelier Ivan Goričanec iz studia Reci Da ‘spasao’ suho vino prevladajući cvjetnih nota, Pinot bijeli sa 12,5 posto alkohola iz 2015. godine.

Zagorska juha s šunkom i vrganjima poslužena je uz Silvanac zeleni iz 2015. godine s 12,4 posto alkohola kojemu je nešto duže trebalo da se ‘otvori’ u čaši i pokaže svoju prepoznatljivu svježinu i ujednačenost mirisa i okusa.

Uz puretinu u umaku od bosiljka poslužen je Sauvignon (12,2, posto alkohola) iz 2015. godine. Traminac (13,3 posto alkohola) iz 2015. odlično se s svojom suhoćom (!) i kompleksnošću okusa i mirisa nadopunjavao s jednim od specijaliteta kuće – banovim odreskom serviranim na domaćoj tjestenini.

Jedino crno vino, koje je i dobilo najviše glasova kušatelja iz panela i proglašeno je vinom večeri je Crni fratar, 12,5 posto alkohola iz 2013. godine, a sjajno se nadopunio s beefsteakom.

Šećer na kraju, doslovno, bila je ledena berba Graševine s 372 grama ostatka šećera, ubrana u veljači 2011. godine, bogatog aromatičnog i slatkog okusa, jantarno žute boje s svega 6 posto alkohola, koja se više nego sjajno slagala sa starinskom pitom od maka, oraha, rogača.

Vina iz kaznionice u Lepoglavi mogu se i kupiti i sigurno će izazvati pozornost, kako sa svojom pričom tako i okusom, a cijena butelje im je do 35 kuna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije