Meso i domaći proizvodi odsad se mogu prodavati i na kućnom pragu

Mali proizvođači s hrvatskih sela napokon će biti izjednačeni s onima u Europskoj uniji zahvaljujući novom pravilniku koji malim gospodarstvima omogućava preradu i prodaju mesa i mesnih prerađevina na kućnom pragu, objavila je u nedjelju Hrvatska radiotelevizija.

Vlasnici malih gospodarstava od sada svoje proizvode među koje se uz meso svrstavaju i mlijeko i mliječni proizvodi mogu prodavati i na lokalnom tržištu, konkretnije u krugu od pedesetak kilometara, i to izravno kupcima.

Osim toga, novi fleksibilniji pravilnik uvelike je smanjio potrebnu papirologiju vezanu za certificiranje i registraciju ekoloških proizvoda, što je do sada bio jedan od glavnih razloga koji je ljude odvraćao od bavljenja tom granom poljoprivrede.

Upravo u ekološkoj poljoprivredi iz godine u godinu rastu kvote i poticaji, a potražnja za zdravom hranom u cijeloj Europskoj uniji, a posebice u razvijenijim zemljama također je u velikom porastu. Udio ekološke proizvodnje u domaćoj poljoprivredi tri je puta manji od onog u Europskoj uniji, a kod nas se trenutačno ekološki proizvodi na oko 90 tisuća hektara, s naglaskom na to da je potencijal mnogo veći.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije