Održan 3. Business Cafe ‘Sjeverna Hrvatska’: Uspjeti ne možeš sam!

Na 3. Business Cafeu ‘Sjeverna Hrvatska’, koji je 29. rujna održan u Varaždinu, tema je bila ‘Doći i ostati u Hrvatskoj’.

Gosti govornici bili su Adriana Lukić, australska Hrvatica koja je dolazila u Hrvatsku na odmor i odlučila ostati. Diplomirala je međunarodno poslovanje u Melbourneu, a kasnije se educirala za učenje engleskog odraslih ljudi.

Vlasnica je tvrtke Domus languages te ima 12 godina radnog iskustva. Kao prednost života u Hrvatskoj istaknula je ugodnu klimu, blizinu mora te dobre ljude. Birokracija je nešto što treba rješavati, ali dosad nije zbog nje odustala.

Kad je ostala bez posla, rekla je sama sebi ‘Imam znanja, želim raditi i nema razloga da budem nezaposlena’, a poduzetništvo je odabrala jer želi raditi za sebe. Smatra da je znanje glavna prednost svakog od nas te da cijeli život treba ulagati u edukaciju.

Svoje korisnike uči engleski putem Interneta, a klijenti su joj iz cijelog svijeta, pa posluje globalno, a koristi prednosti života u mirnom djelu Zagreba. Adriana je poklonila tečaj engleskog jezika.

Slovenija i Mađarska

Direktor i vlasnik Tetida d.o.o. Simon Ferjuc (na slici ispod) rekao je da su Slovenci i Hrvati vrlo slični. Što se tiče prilika iz EU fondova, naglasio je da je to proces, a da Hrvati rade iste greške koje su radili i Slovenci te smatra da je to normalno.

Zbog supruge je došao u Hrvatsku, a ovdje živi i radi već 4 godine. Smatra da Hrvatska ima brojne potencijale koje još nije uspjela dovoljno iskoristiti, pogotovo u turizmu, a posebno u ruralnom turizmu. Ističe da je potrebno prepoznati prilike i ponuditi svoje proizvode i usluge, a prilike su svuda oko nas. Simon je poklonio savjetovanje iz EU fondova.

Hajnalka Lukacs Puklavec već godinama živi u radi u Hrvatskoj te je sudski tumač za mađarski jezik i vlasnica tvrtke Livicon d.o.o.. Što se tiče poduzetništva u Hrvatskoj i Mađarskoj, smatra da su čak ovdje prilike bolje jer dosta Mađara otvara tvrtke u Hrvatskoj.

I Hrvatsku i Mađarsku smatra svojim domovinama pa ju veseli što ih kroz svoj rad svakodnevno povezuje. Hajnalka je poklonila prevođenje na mađarski poduzetniku koji želi surađivati s mađarskim tržištem.

Mobilisis

Suvlasnik i direktor varaždinske tvrtke Mobilisis d.o.o. Goran Kanižaj. Pričao je o počecima pokretanja posla kad je s prijateljima otvarao tvrtku. Puni entuzijazma, nisu ni znala što ih čeka jedva su skupili 20 tisuća kuna za temeljni kapital, a nakon što su isplatili prve plaće, za drugu nisu imali.

Onda su otišli po odobreni minus u banku i krenuli dalje. Prije 11 godina nisu mogli ni sanjati da bi danas Mobilisis bio tvrtka koja ima preko 40 zaposlenih, kreira softverska rješenja za upravljanje voznim parkom (fleet managementu), a sve su poznatiji po Magsense sustavu praćenja i brojanja parkiranih vozila.

Imaju i dvije strane tvrtke u vlasništvu, a zahvaljujući specifičnosti svoga posla imaju privilegiju da mogu živjeti u Hrvatskoj, a raditi sa cijelom svijetom. Mobilisis je poklonio Aura box.

Bitnja je suradnja

Peta gošća bila je Varaždinka, Karla Čović prva i zasad jedina Hrvatica koja nedavno osvojila trostruki Ironman. Trostruki Ironman sastoji se od 11,4 kilometara plivanja, 540 kilometara vožnje biciklom i 126 kilometara trčanja. Krenula je amaterski, a svaki puta je ispred sebe stavljala neki novi, veći izazov.

Trenira po 4 sata na dan, a ponekad kroz noć biciklom prođe i nekoliko susjednih država. Karla radi kao trenerica plivanja na bazenima i zasad sama financira svoje trke, bez sponzora i profesionalne podrške. Iako je par dana prije trke ostala bez dogovorene potpore, uskočili su joj prijatelji koji su išli s njom u Austriju i pomagali joj tijekom trke.

Ispričala je kako to izgleda kad trčeći već spavaš, kad su noge pune žuljeva ili dva broja veće, kad noge u bazenu otkazuju poslušnost, pa ruke ‘izvuku’ u glavi je samo da želiš završiti trku. Čar ovih natjecanja je da su sudionici već postali i prijatelji. Svi navijaju jedni za druge i pomažu si ako je nekom teško, izgubi se ili padne. U tom trenutku nije bitno tko je iz koje države.

‘Ne možeš uspjeti sam’

Svi sudionici složili su se da ako želiš uspjeti treba biti uporan, biti svjestan da rješenja uvijek ima te da ne možeš uspjeti sam.

Sudionicima eventa podjeljene su brojne nagrade sponzora i prijatelja eventa. Notalis je poklonio poslovno savjetovanje i usluge računovodstva za tri mjeseca, Eco – info oglašavanje tri mjeseca na eko ormarićima, Varazdinski.hr i eMeđimurje PR kampanje, Hobby hižica – vikend pozitive u Svetom Martinu na Muri, a Avalon – tri godišnja web hostinga, a Vinarija Štampar osigurala je vina za goste govornike.

Event je organizirala Kristina Androlić, vlasnica tvrtke Androlić konzalting i vlasnica licence Business Cafe Sjeverna Hrvatska. Idući, 4. Business Cafe Sjeverna Hrvatska održat će se u Čakovcu 3. studenog na temu ‘Kak’ to Međimurcima uspjeva’ na kojem će ugostiti poznate poduzetnike iz Međimurja. Dvoje sudionika varaždinskog osvojilo je karte za čakovečki event.

Sponzori eventa bili su: Park Boutique hotel Varaždin, Slobodna zona Varaždin, Mobilisis, Eco info i Notalis. Partner eventa: HGK županijska komora Varaždin.

Medijski pokrovitelji bili su: Varazdinski.hr, eMedjimurje, Varaždinske vijesti, Međimurske novine, samopozitivno.com te brojni drugi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije