Kravlje rogove pune gnoja zakopali do Uskrsa

– U dva dana zakopali smo 500 rogova koje smo napunili svježim kravljim gnojem od kravice buše. Krave su preživači i ne smijemo koristiti gnoj onih koje se hrane žitaricama, već samo onih na ispaši. Čekamo još kravu s teletom koju nam je obećao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić – govori Dragutin Senčar dok strpljivo pokazuje kako se kravlji rogovi zakapaju u zemlju, u kojoj će ostati sve do travnja iduće godine, do Uskrsa.

Pripravak ’505’

Na njegovo imanje u Lopatincu dolaze poljoprivrednici i stručnjaci iz cijele Hrvatske kako bi naučili pripremati pripravke po učenju dr. Rudolfa Steinera, oca biodinamičke poljoprivrede. Trodnevne radionice na kojima sudjeluju zainteresirani iz Zagreba, Karlovca, Đakova, Slavonskog Broda i drugih gradova, organizira Centar dr. Rudsolf Steiner iz Donjeg Kraljevca, naselja u kojem je taj filozof i znanstvenik rođen prije 155 godina.

Nakon što su zakopali rogove, a za pripravak od gnoja u rogu Steiner je govorio da jedna njegova kap može pognojiti četvorni metar tla, počeli su izrađivati pripravke za kompost. Jelenji mjehur puni se stolisnikom, potrbušina cvijetom maslačka, a crijeva kamilicom. Iza naziva ‘Pripravak 505’ krije se kravlja glava punjena – hrastovom korom.

Kora se samelje u brašno i njome se napuni lubanja koja se potom zakapa u blizini potoka ili mjesta na kojem teče voda. Idućeg proljeća lubanja se razbije, a sadržaj se koristi u uzgoju voća i povrća, bez herbicida, pesticida i umjetnog gnojiva. Gdje nabavljate kravlje glave, pitali smo Senčara, koji se biodinamikom bavi dvadesetak godina.

Cetifikat Demeter

– Zatražio sam i dobio dozvolu Ureda za veterinarstvo i zdravstvenu ispravnost hrane za promet nusproizvodima iz mesne industrije na dvije godine. Čakovečka mesna industrija Vajda izašla mi je ususret i kod njih od zime nabavljam glave koje doma čistim, pripremam i sušim – pojašnjava.

Biodinamička poljoprivreda se po Hrvatskoj proširila iz Slovenije. Prvo su, kaže Senčar, odlazili na radionice u Sloveniju, gdje su se povezali sa stručnjakinjom za pripravke Metom Vrhunc. Kako je u Sloveniji već postojala udruga Mavrica (Duga), i udruga osnovana u Čakovcu preuzela je ime Duga, a prva je predsjednica bila Čakovčanka Bernarda Orehovec.

Pripravci za prskanje i kompostni pripravci, pripremljeni točno prema Steinerovim uputama, biljke dovode u stanje u kojem dopuštaju da u njima pojačano djeluju svemirske sile. Zato se radi i po posebnom mjesečevom sjetvenom kalendaru. Unatoč tome što je riječ o složenom načinu poljoprivrede, broj ‘biodinamičara’ u Hrvatskoj polako raste, a proizvodi s certifikatom ‘Demeter’, namijenjeni tako uzgojenim namirnicama, postižu više cijene na tržištu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije