Predstavljen projekt sanacije odlagališta ‘Hrastinka’ u Murskom Središću

Danas je u Murskom Središću predstavljen projekt ‘Sanacija odlagališta neopasnog otpada Hrastinka’ koji je u cijelosti financiran sredstvima Europske unije i hrvatskog Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Grad Mursko Središće financirao je samo manje poslove, kao što je prilazni put i slično. Ukupna vrijednost investicije, odnosno radova koje izvodi tvrtka GT trade iz Splita iznosi 8.139.375 kuna, a radovi se odvijaju u idealnim uvjetima prema dogovorenoj dinamici.

Ciljevi projekta su sanacija zatvorenog, neusklađenog odlagališta, odnosno eliminiranje negativnih učinaka odlaganja otpada te zaštita podzemnih i površinskih voda, ljudskog zdravlja i okoliša u cjelini. Rečeno je kako je Grad Mursko Središće prvi u Hrvatskoj koji na ovakav način zatvara odlagalište i može biti primjer za sve u Hrvatskoj, jer osim što je ostvaren gotovo bez gradske kune, ekološki je najprihvatljiviji.

Na prostoru koji se sanira, a to je 7.289 kvadratnih metara, bit će izgrađen lovački park i razna igrala za djecu, okružen lijepim okolišem i neće se niti znati kako je ovdje bilo odlagalište na koje se 30-tak godina dovozio otpad iz grada i njegove okolice. Grad Mursko Središće će do 2046. godine na Hrastinki pratiti utjecaj na okoliš.

Projekt su predstavili gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, Mladen Jozinović, direktor tvrtke ‘Piškornica’, Valentina Habdijan Žigman, suradnica na projektu te Božo Matijević u ime izvođača radova. Skup je održan u poslovnom prostoru tvrtke ‘Sobočan interijeri’ i na ‘Hrastinki’ koja se nalazi na izlazu iz Murskog Središća u smjeru Podturna, gdje je rečeno i kako ovdje više neće moći biti odlagano nikakvo smeće, kao niti građevinski otpad i granje.

– Nakon što se obavi sanacija ‘Hrastinke’ koja stoji preko osam milijuna kuna, ovdje će biti novi lovački park, dječje igralište i drugi rekreativni sadržaji s lijepo uređenim okolišem. Neće se niti vidjeti kako je ovdje 30 godina odlagan otpad i smeće Murskog Središća i okolnih naselja, kazao je Dražen Srpak, središćanski gradonačelnik.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije